A Study on sizing dolar apertures in the climatic conditions of Ankara
Ankara iklimsel koşullarında güneş açıklıklarının optimizasyonu üzerine bir çalışma
- Tez No: 35642
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, Güneş Açıklıkları, Pencere, Trombe duvarı, Optimization, Solar Apertures, Window, Trombe wall
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
öz ANKARA İKLİMSEL KOŞULLARINDA GÜNEŞ AÇIKLIKLARININ OPTİMİZASYONU ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA KÎRBEYİ, Mehmet Nezih Yüksek Lisans Tezi, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Nur DEMİRBİLEK Eylül, 1994, 156 sayfa. Bu tezin amacı, mimarlara tasarım sürecinde yardım edecek olan Ankara iklimsel koşullan için geçerli olan optimum pencere ve Trombe duvarı değerlerini elde etmektir. Çalışmada“SUNCODE”bilgisayar programının yardımı ile, 100 m taban alanına sahip, odaları 10 ile 50 m arasında değişen bir test binasında pencere ve Trombe duvarı boyutlarının değişiminin, odaların ısıtma, soğutma ve toplam enerji ihtiyaçları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Toplam 3340 adet bilgisayar simulasyonu yapılmış ve ısıtma, soğutma ve toplam enerji ihtiyaçları hesaplanmıştır. Sonuçlar grafik forma dönüştürülmüş, optimum enerji gereksinimi değerleri tablolar halinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON OPTIMIZATION OF SO^R APERTURES FOR THE CLIMATIC CONDITIONS OF ANKARA KIRBEYİ, Mehmet Nezih hA.S. in Building Science, Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nur DEMIRBİIEK September, 1 994, 1 56 pages. This thesis aims to find optimum values for sizing of windows and Trombe walls and developing rules of thumb for the climatic conditions of Ankara, which will help architects in the design stage. On a test building having a floor area of 1 00 m and rooms with floor areas changing from 1 0 to 50 m, the effect of the size of windows and Trombe walls on the rooms' heating, cooling and total energy needs have been analyzed by the help of computer program named“SUNCODE”. Totally, 3340 computer simulations are carried out and optimum values for energy needs are obtained. The results are plotted to form charts and optimum values for heating, cooling, and total energy needs are read from these charts and tables are prepared.