Koşut eğitim programına göre farklılaştırılan matematik öğretim programının özel yetenekli öğrencilerin matematik yaratıcılığına, başarısına ve özyeterliğine etkisi
The effect of the differentieted mathematics program according to the parallel curriculum on the mathematics creativity, success and self-efficacy of gifted student's
  1. Tez No: 949834
  2. Yazar: GÜLÜNAY ERGUT KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP EMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırma, Özel Yetenek, Matematiksel Yaratıcılık, Matematik Özyeterliği, Deneysel Araştırma, Differentiation, Giftedness, Mathematical Creativity, Mathematics Self-Efficacy, Experimental Research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Özel yetenekli öğrencilerin matematiksel yeterlik düzeyleri düşünüldüğünde ihtiyaçlarının sınıftaki diğer öğrencilerden farklı olduğu ve matematik öğretimi sürecinde farklı eğitimsel müdahalelere ihtiyaç duydukları görülmektedir. Kavramları sorgulayabilecekleri ve üst düzey bilişsel becerilerini kullanmaya imkan bulacakları ortamlar matematiğe ilgilerini ve gelecekte bu alanda çalışmaya olan isteklerini etkilemektedir. Özel yetenekli öğrencileri matematikçiler gibi düşünmeye teşvik eden farklılaştırılmış programlar, toplumun geleceği için kilit öneme sahiptir. Matematik, üst düzey düşünme becerilerini barındırmasına rağmen; dersin ele alınış şekli -içeriğe ve sürece yapılan müdahale- özel yetenekli öğrenciler için sunulan eğitimin kalitesini artırmayı hedeflemelidir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, Koşut (Paralel) Eğitim Programı (KEP) modeli ile farklılaştırılan altıncı sınıf“Doğal Sayılar ve İşlemler”ünitesine yönelik uygulamanın Özel yetenekli öğrencilerin matematik başarısına, matematiksel yaratıcılığına ve matematik öz-yeterliğine etkisinin incelenmesidir. Araştırmada müdahale programının etkililiğini ölçmek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma deseni eşleştirilmiş öntest-sontest kontrol gruplu desendir. Araştırma grubu Bilim ve Sanat Merkezi'ne devam eden 6. sınıf öğrencilerinden oluşturulmuş ve öğrenciler öntestleri bağlamında eşleştirilerek elde edilen gruplar rastgele deney ve kontrol grubu olarak atanmıştır. Toplam 28 öğrenci (14 deney, 14 kontrol grubu) ile çalışmanın verileri toplanmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları Matematik Başarı Testi, Matematiksel Yaratıcılık Testi (Akgül ve Kahveci, 2016) ve Matematik Öz-yeterlik Ölçeği (Akgül, 2014) şeklindedir. Testler müdahale sonrasında sontest olarak deney ve kontrol grubuna uygulanmıştır. Araştırmada matematiksel başarı hatırlama, anlama, uygulama, analiz, değerlendirme, yaratma boyutlarında ve toplam matematiksel başarı olarak analiz edilmiştir. Hatırlama basamağında deney ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Anlama, uygulama, analiz, değerlendirme, yaratma ve toplam matematiksel başarı anlamında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Matematiksel yaratıcılık puanları akıcılık, esneklik, özgünlük ve toplam matematiksel yaratıcılık olarak değerlendirilmiştir. Akıcılık, esneklik, özgünlük ve toplam matematiksel yaratıcılık puanları incelendiğinde deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Matematik öz-yeterliği matematik kullanma, olumlu özyeterlik, olumsuz özyeterlik ve toplam matematik özyeterliği olarak analiz edilmiştir. Deney ve kontrol grubu arasında matematik özyeterliği bağlamında gruplar arası anlamlı farklılık bulunmazken deney grubu ön ve son test sonuçları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Koşut (Paralel) Eğitim Programı modeline göre farklılaştırılan matematik öğretim programının özel yetenekli öğrencilerin matematiksel başarı, yaratıcılık ve özyeterlik düzeyini arttırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering the mathematical competence levels of gifted students, it is observed that their needs differ from those of other students in the classroom and that they require different educational interventions during the mathematics teaching process. Environments where they can question concepts and have the opportunity to use their high-level cognitive skills affect their interest in mathematics and their desire to work in this field in the future. Differentiated programs that encourage gifted students to think like mathematicians are of key importance for the future of society. Although mathematics encompasses high-level thinking skills, the way the course is handled -the intervention in content and process- should aim to increase the quality of education offered for gifted students. In this context, the purpose of the current study is to examine the effects of a differentiated implementation of the sixth-grade“Numbers and Operations”unit, designed based on the Parallel Curriculum Model (PCM), on the mathematical achievement, mathematical creativity, and mathematics self-efficacy of gifted students. In the research, the experimental research method, which is one of the quantitative research methods, was used to measure the effectiveness of the intervention program. The research design is a matched pretest-posttest control group design. The research group was formed from 6th-grade students attending the Science and Art Center, and the groups obtained by matching the students in the context of their pretests were randomly assigned as the experimental and control groups. Data were collected from a total of 28 students (14 in the experimental group, 14 in the control group). The data collection tools included a Mathematics Achievement Test, the Mathematical Creativity Test (Akgül & Kahveci, 2016), and the Mathematics Self-Efficacy Scale (Akgül, 2014). These instruments were carried out to both the experimental and control groups as posttests following the intervention. Mathematical achievement was analyzed across Bloom's taxonomy levels: remembering, understanding, applying, analyzing, evaluating, and creating, as well as overall mathematical achievement. No statistically significant difference was found between the experimental and control groups in the“remembering”level. However, statistically significant differences in favor of the experimental group were found in understanding, applying, analyzing, evaluating, creating, and total mathematical achievement. Mathematical creativity scores were evaluated in terms of fluency, flexibility, originality, and total mathematical creativity. Significant differences in favor of the experimental group were found in all these dimensions. Mathematics self-efficacy was analyzed through the dimensions of using mathematics, positive self-efficacy, negative self-efficacy, and total mathematics self-efficacy. While no statistically significant difference was seen between the experimental and control groups in mathematics self-efficacy, a significant difference was found between the pretest and posttest results of the experimental group. In conclusion, it was observed that the mathematics teaching program differentiated according to the Parallel Curriculum Model (PCM) significantly improved gifted students' levels of mathematical achievement, creativity, and self-efficacy.