Çalışanın sessizlik davranışının algılanan örgüt kültürü ile ilişkisi: Büro çalışanları üzerinde bir alan çalışması
The relationship of slience behaviour of the employee with perceived organisation culture: A field work about officeemployees
  1. Tez No: 356672
  2. Yazar: ÖMER KARADEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sessizlik, Örgü Kültürü, Çalışan Sessizliği, Örgütsel Sessizlik, Silence, Organisation Culture, Employee Silence, Organizational Silence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda çalışan büro çalışanlarının sessizlik davranışı ile algıladıkları örgüt kültürü arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmanın amacı kapsamında, çalışanın sessizli davranışı ile algılanan örgüt kültürü boyutları arasındaki ilişki ile bu değişkenlerin katılımcıların demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Çalışma kapsamında geliştirilen hipotezler ve araştırma soruları, Kastamonu ilinde kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda çalışan büro çalışanlarından anket yöntemi ile toplanan veriler ile test edilmiştir. İlişkisel tarama modeli kullanılan bu araştırmanın evrenini Kastamonu ilinde kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda çalışan 59,772 aktif çalışanın içinde yer alan ve 15,000 kişi olarak tahmin edilen büro çalışan oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi bu 15,000 büro çalışanı arasından sayısının fazlalığı ve zaman ve kaynak kısıtlılığı nedeni ile kolayda örneklem yöntemine başvurularak seçilmiş ve örneklemi 445 büro çalışanı oluşturmaktadır. Verilerin analizinde“t”testi ile korelasyon analizi, ANOVA analizi uygulanmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarında, örgüt kültürü boyutlarından güç kültürü ile çalışan sessizlik davranışı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ve çalışan sessizlik davranışı ile başarı kültürü, destek kültür ve hiyerarşi kültür arasında ise negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Örgüt kültürü boyutlarının baskınlığı farklı demografik özellikler açısından incelenmiş, birim bazında yapılan değerlendirme sonucunda boyutlardan başarı ve destek kültürünün diğer boyutlara göre daha baskın olduğu, güç kültürünün ise yine birim bazında en zayıf oranda hissedildiği görülmüştür. Ayrıca kamu kurumlarında çalışan büro çalışanların özel kurumlarda çalışanlara göre daha fazla çalışan sessizlik davranışı sergiledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the relationship between organization culture which officeemployees working in Public Institutions and Private Institutions perceive with silence behavior. Within the scope of the aim of the research, it is determined that the relationship among the dimensions of perceived organization culture with the employee silence behavior and whether these variables are different or not according to demographical features of the participants. Developed hypotheses and research questions within the study haven been tested with the data in the form of survey method from office employees working in Public Institutions and Private Institutions in Kastamonu. Relational scan pattern that is used in this study Kastamonu Entegre population in the private and public institutions 59,772 active employees working in that office is composed of an estimated 15,000. sample of research from this 15,000 number of office employees and there is an excess of time and resources by alleviating kolayda sampling procedure and sample letters of application has been selected for 445 office employees. Data analysis in“t”test, and correlation analysis, ANOVA analysis was carried out. The analysis results, the organization culture dimensions that are working with a power culture a positive-behavior relationship between is quiet and working culture, behavior and success support culture and hierarchy between culture-negative as it is a relationship has been detected. Dimensions of culture organization but also voiced concern for different demographic features have been checked, the unit made in assessment as a result of success and support smaller than other according to the dimensions of a dominant culture as it is, the power unit is still in as far as possible in terms where the poor have been made. Also, the public institutions private institutions working desk employees to employees working on a silence more teamwork behavior has been detected.