Ruhsal zeka ve çevre üzerine bir araştırma
A investigation about the spiritual intelligence and the environment
  1. Tez No: 356673
  2. Yazar: NEŞE BASIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER SAYLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevresel Davranış, Bilişsel Zekâ, Duyuşsal Zekâ, Ruhsal Zekâ, Environment, environmental behavior, cognitive intelligence, emotional intelligence, spiritual intelligence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada ruhsal zekânın diğer zekâ türlerini birleştirici ve doğru davranışlara yönlendirici özelliği dikkate alınarak, öğrencilerin bilgi ve duygularının davranışlara ne şekilde yansıdığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma, 2013-2014 eğitim öğretim yılı Şanlıurfa ili Merkezindeki dört ortaokul ile Hilvan ilçesindeki bir ortaokulun 7. ve 8. Sınıflarında okuyan toplam 442 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerine başvurulmuştur. Öğrencilerin çevre konusundaki bilgi düzeylerini ölçmek için“Çevre Bilgi Anketi”(ÇBA) oluşturulmuştur. Öğrencilerin çevreye yönelik davranış düzeylerini ölçmek için“Çevre Davranış Ölçeği”(ÇDÖ) kullanılırken, çevre konusundaki duyuşsal eğilimlerini ölçmek için de“Duyuşsal Eğilimler Ölçeği”(DEÖ) kullanılmıştır. Öğrencilerin çevre konusunda bilgi düzeyleri, duyuşsal eğilimleri ve davranış düzeyleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon katsayısı tekniği ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin ÇBA, ÇDÖ ve DEÖ sonuçları arasında anlamlı ve zayıf ilişki vardır. Öğrencilerden elde edilen verilerin, cinsiyet ve sınıf kademesi değişkenlikleri ise t testi ile tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkenine göre ÇBA ve DEÖ puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olduğu bulunmuştur. Sınıf kademeleri değişkenine göre ÇBA puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmazken, DEÖ ve ÇDÖ puan ortalamaları arasında anlamlı farkın olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin bilgi ve duygu düzeyleri ile davranış düzeyleri arasındaki ilişkinin ruhsal zekâ düzeylerinin yeterli seviyede olmadığı ve aralarında, zayıf bir ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate how the moral intelligence is reflected upon the knowledge and the behavior of the students, taking its integrating effect on others intelligence types and directing the people to the correct behaviors, into account. The study was carried out with 442 students staying at the 7th and 8th years in the four secondary schools located at the center province and one secondary school located at the Hilvan town of the Şanlıurfa in 2013-2014 academic year. The study was carried out by the use of quantitative research methods. An“Environmental Knowledge Survey ”(EKS) was prepared to measure the pre knowledge of the students . The behaviors of the students were determined by“Environmental behavioral scale ”(EBS) and their emotional tendencies were measured with the use of“Emotional Tendencies Scale ”(ETS) The relations between the level of knowledge, the emotional tendencies and he behaviors were evaluated by the use Pearson correlation coefficient. The resulting data revealed that there were significant and weak relations among the EKS, EBS and ETS results. The change of the data with the gender and class variables was determined by the use of t-test. There was a statistically significant change between EKS and ETS mean scores according to the gender. There was not a significant change in the mean EKS scores but the difference between the ETS and EBS results were statistically meaningful according to the class. It was concluded that that the elation found between the knowledge and emotional levels showed that their spiritual intelligence levels were not at an appropriate level and there was a very weak relation between theme.