Kierkegaard'ta umutsuzluk, iman ve umut
Kierkergaard's despair, faith and hope
- Tez No: 356719
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kierkegaard, umutsuzluk, varoluş, benlik, birey, iman, umut, sevgi, Kierkegaard, despair, existence, self, individual, faith, hope, love
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Araştırmanın temel amacı, Danimarkalı bir Hıristiyan filozof olan Sören Kierkegaard'ın (1813-1855) umutsuzluk ile ilgili görüşlerinden yola çıkarak, iman ve umut ile ilgili görüşlerini incelemektir. Sören Aabye Kierkegaard'ın felsefi düşüncesindeki temel kavramların kapsamlı açıklamasını içeren 'Ölümcül Hastalık Umutsuzluk' adlı eseri aynı zamanda da tezimizin ana konusu olan 'umutsuzluk'a kaynaklık edecek olan kitaptır. Dünyada Sören Kierkegaard ile ilgili çok sayıda akademik çalışma olmasına rağmen, Yüksek Öğretim Kurulu kayıtlarına göre, ülkemizde Sören Kierkegaard ile ilgili yapılan çalışmalar çok azdır. Dolayısıyla bu tezin bir amacı da bu boşluğu doldurmaktır. Ancak tezimizdeki asıl amaç 'umutsuzluk' kavramı üzerine bir inceleme yapmaktır. Bunun nedeni de insanların mutluluğu geçici ve sonlu olan şeylerin içinde araması, elde edemediği ya da gerçekleştiremediği şeyler için umutsuzluğa kapılmasıdır. Yapılacak çalışmada duygusal ve maddi koşullarımız ne olursa olsun, hepimizi kuşatan umutsuzluğu bugünün bilgileri ve bilimsel paradigması içerisinde açıklayamayacağımızı göstermek ve bu konuda Kierkegaard'ın görüşlerinden ve imandan faydalanarak umutsuzluğun gerçekte ne olduğunu anlamaya çalışmak, umutsuzluğu yok edebilmenin yollarını öğrenmek ve umudu keşfetmektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research was to investigate the views of Sören Kierkegaard, a Danish Christian philosopher (1813-1855), with regard to faith and hope, depending on his ideas over despair. The work named“Sickness unto Death”giving the basic concepts of Sören Aabve Kierkegaard in detail is the book that would also be the source of“despair”which was the main issue of the thesis. Even though there have been a great many academic studies regarding Sören Kierkegaard, there are rather few studies related to him in Turkey in the registry of Board of Higher Education. For that reason, the purpose of this study was to fill the gap in this field. However, the actual aim of the current study was to make an investigation in to the concept of“despair”. The reason for this was that human being seeks for happiness within temporal and finite things and give away to despair when they cannot get it or realize it. Our aim in the current study was to show that we cannot explain despair surrounding all of us within today's knowledge and scientific paradigm, trying to get what despair is benefiting from Kierkegaard's views and faith, regardless of emotional and economic conditions, then learning the ways to eliminate despair by discovering hope.