Monte Carlo simulation studies of binary mixtures
Monte Carlo simulasyonu ile ikili karışımların incelenmesi
- Tez No: 35677
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN YURTSEVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İkili Karışımlar, Bilgisayar Deneyleri, Sıvılar, Monte Carlo Simulasyonu, Bilgisayar Simulasyonu, Karışmanın Ölçümü, Binary Mixtures, Computer Experiments, Liquids, Monte Carlo Simulation, Computer Simulation, Measure of Mixing
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz MONTE CARLO SÎMULAS YONU ÎLE ÎKÎLÎ KARIŞIMLARIN İNCELENMESİ KARAASLAN, Hasan Doktora Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Ersin YURTSEVER Haziran, 1994, 93 pages. Bu çalışmada, Monte Carlo simulasyonu kullanılarak ikili karışımların denge ve karışım özelliklerini incelemek için bir model geüştirilrniştir. Bu amaç doğrultusunda, standart Monte Carlo simulasyon algoritmasından çok daha hızlı şekilde başlangıç sistemi denge konumuna eriştiren bir algoritma oluşturuldu. Standart simulasyon yönteminde sistemdeki parçacıkların hareketi belirli bir hacim ile smırlandırılmıştır. Maximum Allowed Displacement (MAD) olarak bilinen bu hacimi simulasyon sırasında otomatik olarak ölçeklendirerek simulasyon işlemi daha kısa sürede tamamamlanmış, yani sistemin dengeye ulaşma süreci çabuklaştırılmıştır. Düşük yoğunluktaki sıvı karışımlarında yöntem tamamen MAD'nin işlem sırasında yeniden ölçeklendirilmesine dayanmaktadır. Daha yüksek yoğunluklardaki sıvı karışımları içinparçacık-değişimi tekniği eklenmiş ve başlangıç sistemi ne olursa olsun daha hızlı ve düzenli bir dengeye erişim gözlenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında karışım veya ayrışma noktasını daha iyi gözlemek için radyal dağılım fonksiyonları kullanılarak yeni bir tanım geliştirlmiştir. Bu tanımı uygulayarak heterojen ve homojen ikili karışımlar sıcaklık ve etkileşim parametrelerinin fonksiyonları olarak çahşılmışür. Bütün sıcaklıklarda benzer ve benzemez parçacıkların etkileşim parametrelerinin oranlan referans alındığında bu tanım ile faz geçiş noktaları kesin bir şekilde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MONTE CARLO SIMULATION STUDIES OF BINARY MIXTURES KARAASLAN, Hasan Ph.D. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr.Ersin YURTSEVER June, 1994, 93 pages. The aim of this work is to establish a model for binary liquid mixtures and to investigate the equilibrium properties of the mixture, mainly the degree of the mixing so that phase transitions in liquids or solids can be studied. For this purpose, a highly modified Monte Carlo algorithm is developed. For the low-density mixtures, our method relies on automatic scaling of the maximum-allowed-displacement (MAD) of each particle based on individual acceptance ratios. An exchange- and/or displacement-type motion is then introduced for the high- density mixtures. For binary mixtures of Lennard-Jones particles of sizes varying between 256 and 1372, it is shown that faster and smoother convergence to the equilibration is reached independent of the initial guess for the size of MAD, even when the number density of the solution is high. mIn the second part of the work, a measure of the mixing is defined which is based on normalized differences of radial distribution functions. Employing this function transitions from heterogeneous binary phases to almost completely mixed structures are observed as functions of the temperature and the interaction strength. At all temperatures sharp transitions are observed when the ratio of the interaction strengths of like and unlike particles reaches a threshold value.