Türk kamu yönetiminde etik uygulamaları ve kamu çalışanlarının etik değerlere bağlılığının değerlendirilmesi: İçişleri Bakanlığı örneklemi
Ethical applications of turkish public administration and the assessment of public officials' loyalty to ethical values: The case of Republic of Turkey Ministry of Interior
- Tez No: 356780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Kamu Yönetimi Etiği, Etik Davranışlar, Etik Dışı Davranışlar, Kamu Personeli, Ethics, Public Administration Ethics, Ethical Behavior, Unethical Behavior, Public Official
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Küreselleşme olgusu içinde birbirleri ile etkileşim halinde olan kamu yönetim sistemlerinin ortak amacı, daha iyi yönetim, yozlaşma ve yolsuzlukların önlenmesi ve etik dışı davranışlarla mücadele etmektir. Bu amaçla, siyasal ve yönetsel kurumların yeniden yapılandırılması yönünde çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yapılmıştır. Türkiye'de uzun yıllardan beri devam eden etik dışı faaliyetleri azaltmak ve yeni bir yönetim anlayışına yönelik çalışmalar özellikle son yıllarda hız kazanmıştır. Etik dışı faaliyetlerin siyasal, ekonomik ve sosyal hayata verdiği zararların bilincine varılmış, etik sisteminde dağınık halde bulunan etik davranış ilke ve kurallar, 2004 yılında kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından, 2005 yılında Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile açık ve anlaşılır bir dille bir arada toplanmıştır. Kamu yönetiminde etik dışı faaliyetler, her şeyden önce, hukuk sistemine ve devlete olan güveni azaltmaktadır. Bunun bir sonucu olarak da bireylerin, tüm alanlarda kuralları çiğneme eğilimleri güçlenmektedir. Bu bağlamda kamu kurumlarında işlerin düzenli ve sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için ve halkın devlete karşı güvenin zedelenmemesi için kamu personellerinin etik davranış ilkelerine uymaları gerekmektedir. Kamu yönetiminde etiğin en önemli özelliklerinden birisi, sosyal sorumluluk bilincini içermesidir. Sosyal sorumluluk bilinci, topluma karşı sadakat ve bağlılığı gerekli kılmaktadır. Kamu gücünü, kişisel çıkarlar için kullanmadan toplum menfaatine öncelik vererek hareket etmek, her kamu görevlisinin, uyması gereken etik bir davranış yükümlülüğüdür. Kamu kurumlarında görülen etik dışı davranışlar çalışanların moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyecek ve kurumda hizmetlerin etkinlik ve verimlilik kaybına sebep olacaktır. Bu çalışmada, İçişleri Bakanlığı Merkez Teşkilatı bünyesinde çalışan kamu personellerinin, 2005 yılında yayınlanan yönetmelikteki etik değerlere bağlılıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In a global phenomenon, public administration systems are associated with themselves and their common purpose is achieving better administration, avoiding corruption and bribery and interfering in the unethical behavior. For this purpose, a number of various researches and studies were successfully conducted. Additionally, the number of studies about decreasing the ongoing unethical activities and thus a new administration approach are gradually increasing. The awareness of unfavorable effects of unethical activities on political, economic, and social lives has encouraged the corresponding attempts to assemble all ethical behaviors, principles and rules using a clear and comprehensible language by putting Principles of Ethical Conduct for Public Officials with the Regulation on the Procedures and Principles of Application into action in 2005. First of all, unethical activities lead to decreasing the trust to judicial system and the government. As a resulty, they bring about the individuals' tendency to violate even the basic regulations. In this context, public officials have to behave ethically to sustain a coordinated, unproblematic, and trustful public institution system. On the other hand, one of the most important properties of public ethics is the involvement of social responsibility. Social responsibility consciousness requires social loyalty. Every public official has to behave on prioritizing the public benefits without using the public power for personal interests as a means of an ethical obligation. Unethical behavior in public sectors will negatively effect the officials' morale and the motivation and it will also lead to loss of efficiency and productivity. This thesis examines the public officials' loyalty of ethical values working in the Republic of Turkey Ministry of Interior in the light of recent legislation.