İlkokul ve orta okullarda yapılan denetimin okul başarısı ve gelişimine ilişkin yönetici ve öğretmen algılarının incelenmesi
Analyzing the perceptions related to school success and developments after the i̇nspection done in primary and secondary schools
  1. Tez No: 356848
  2. Yazar: MERAL HASAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, örgüt, eğitim-öğretim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul ve ortaokullarında yapılan denetimin okul başarısı ve gelişimine etkisini araştırmaktır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır: birinci bölümde, araştırmaya katılan bireylere ilişkin kişisel bilgiler, ikinci bölümde araştırmacı tarafından geliştirilen tutum ölçeği anketi kullanılmıştır. Kişisel Bilgiler Bölümü 7, anket bölümü ise 31 ifadeden oluşmaktadır. Araştırmacı tarafından geliştirilen tutum ölçeği, Bingöl ili Merkez ilçesinden örneklem olarak alınan 20 ilkokul ve ortaokulunda görev yapmakta olan 348 sınıf ve branş öğretmeni, 27 yöneticilere uygulanmıştır. Araştırmanın problemler çözümlenirken, verilerin analizi SPSS–16 Bilgisayar Programında yapılmıştır. Araştırmada Anova (Tek Yönlü Varyans Analizi), t-testi ve Faktör Analizi kullanılmış; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı değerleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak; bulgulara göre, ilkokul ve ortaokullarda görevli denetim geçirmiş öğretmenlerin tutum puanlarının eğitim durumlarına, kıdemlerine ve yaşlarına, yöneticilerin ise kıdemlerine, geçirdikleri denetim sayısı, yaşlarına ilişkin grup içinde bazı ilgili özellikler arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin branş, denetim sayısı, cinsiyet ve medeni durumlarına, yöneticilerin ise eğitim durumlarına, cinsiyete, medeni durumlarına göre aralarında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Araştırmada kullanılan tutum ölçeğindeki görüşler incelendiğinde kullanılan dört faktörde de yöneticilerin ortalama puanlarının, öğretmenlerden daha yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this survey is to investigate the effects of the supervision on the school development at the Elementary School. The Attıtude Scale on the Supervision consisted in two parts, the first part was individual information of the attendants and the behaviour scale. The questionnaire developed by the researcher. Individual information part consisted of 7 statements and the attıtude scale was 31 ıtems. The Attıtude Scale, 348 elementary school teachers which are choosen randomly from 20 different elementary schools, 27 elementary school directors. Data analyzed by using SPSS-16 software Package Program. One Way-Anova, Varyans and Factor Analysis were made to investigate the effects of supervisions on the school development in terms of frequency, percentage, average, standardized deviation and Pearson correlation coefficient in the study. According to the results of the findings was found that there ıs significant relation between the attitude scores of the inspected elementary school teachers and their seniority. The same meaningful relation was found between the attitude scores of the school directors and their educational graduation programs. But any other significant relation between other variables was not implemented. When we examine the views and opinions used in attitude scale, we see that the average scores of the school directors are higher than of the elementary school teachers. Key Words : Audit, organization, education-teaching