Sağlık hizmetlerinde dijital dönüşüm ve Türkiye örneği
Health care system transformation in Turkey
- Tez No: 779326
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK TANDIRCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Maliye, Dijital Dönüşüm, Keywords: Health Services, Finance, Digital Transformation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Gelişim ve değişim, doğanın vazgeçilmez dengesinin bir parçasıdır. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri her geçen gün yaşamın kolaylaşması adına büyük ilerlemeler kat etmektedir. Bilgi işlem ve teknolojik olarak gerçekleşen ilerlemeler, dijital dönüşüm olarak adlandırılmakta ve tüm sektörlerde yerini bulmaktadır. Dünya genelindeki süreçler incelendiğinde, devletlerin sosyal amaçlı politikaları sosyal devlet anlayışının bir gereği olduğundan, bu dijital dönüşümü“user friendly”(Kullanıcı Dostu) olarak sunmaları elzem olmuştur. Yukarıda bahsi geçen gerekliliklerin bir yansıması da sağlık sektöründe gerçekleşmektedir. Bu anlamda sağlık ve sağlık sektörü kapsamında gerçekleşen dijital dönüşüm olarak hazırlanan buradaki çalışmanın giriş bölümünde, sağlık kavramından yola çıkılarak kavram ve sektör anlamında genel bilgi verilmiş, gelişme bölümünde de dijitalleşen dünyanın dijital hizmetlerinin kullanıcılarına fayda sağlayan teknolojik araçlarından bahsedilerek, hali hazırda var olan teknolojik enstrümanların neler olduğu konularında anlatımlar yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde de sağlıkta yaşanan dijital dönüşümde Türkiye'nin nerede olduğu, gerek sağlık harcamalarında gerek hastalıklarda gerekse dijital sağlık hizmetlerinde gerçekleşen artışın izlediği gelişim süreci ayrı ayrı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Development and change are part of the indispensable balance of nature. Research and development activities are making great progress every day in order to make life easier. Information processing and technological advances are called digital transformation and find their place in all sectors. When the processes around the world are examined, since the social policies of the states are a requirement of the social state understanding, it has been essential that they present this digital transformation as“user friendly”. A reflection of the above-mentioned requirements also occurs in the health sector. In this sense, in the introductory part of this study, which is prepared as the digital transformation realized within the scope of health and health sector, general information in terms of concept and sector is given based on the concept of health; In the development section, the technological tools that benefit the users of the digital services of the digitalized world are emphasized, and explanations are made about what the existing technological instruments are. In the last part of the study, where Turkey is in the digital transformation in health, the development process followed by the increase in health expenditures, diseases and digital health services are discussed separately.