Uluslararası ilişkilerde kadın hakları ve Türkiye'nin kadın haklarına yönelik stratejik politikaları
Women's rights in international relations and turkey's strategic policies for women's rights
  1. Tez No: 777960
  2. Yazar: ELİF KALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALPAY DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, cinsel şiddet, kadın hakları, rölativizm, evrensellik, kadın hareketi, feminizm, işkence ve kötü muamele, CEDAW, United Nations, Universal Declaration of Human Rights, sexual violence, women's rights, relativism, universality, women's movement, feminism, torture and ill-treatment, CEDAW
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi kadının cinsel şiddet dahil olmak üzere birçok şiddet türünden korunması ve insan haklarının ihlal edilmemesi adına Birleşmiş Milletler yapılanmaları tarafından geliştirilmiş, öğreti niteliğinde, hukuki ve bağlayıcı nitelikte olmayan bir Evrensel Bildirgedir. Bildirgeye taraf olan ve yükümlülüklerini olumlu karşılayan, söz sahibi ülkelerden biri de Türkiye'dir. Çalışmamız Türkiye'de ve Dünyada kadının cinsel haklarını içermektedir. Bu anlamda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kadın ve kız çocuklarına yönelik maddeleri incelenmiştir. Birleşmiş Milletler'in asıl amacı dünyada barışı sağlamak, güvenliği tahsis etmek ve ülkeler arasındaki iş birliğidir. Bu ortaklaşa çalışmaları yürütürken uzlaşı ve dayanışma kültürünü yaşatmaktır. Kadının insan hakları burada diğer haklardan ayrı yerde konumlandırılmamalıdır. Eşitlik, adalet ve farkındalığı örgütleyen Evrensel Sözleşmeler kadınların can ve mal güvenliğinin korunması, şiddete karşı seslerini duyurabilmesi ve çağdaş bir ülkede yaşayabilmesi için de önemli bir fırsattır. [KALE, Elif]. [Uluslararası İlişkilerde Kadın Hakları ve Türkiye'nin Kadın Haklarına Yönelik Stratejik Politikaları], [Yüksek Lisans Tezi], Ankara, [2023]
Özet (Çeviri)
The Unıted Nations Universal Declaration of Human Rights is a doctrinal, legal and non-binding Universal Declaration developed by the United Nations organizations in order to protect women from many forms of violence, including sexual violence and not to violate human rights. One of the countries that is a party to the Declaration and meets its obligations positively is Turkey. Our study includes the sexual rights of women in Turkey and in the World. In this sense, the articles of the United Nations Universal Declaration of Human Rights regarding women and girls have been examined. The main purpose of the United Nations is to establish peace in the World, to allocate security and cooperation between countries. This is to keep the culture of reconciliation and solidarity alive while carrying out these joint Works. The human rights of women should not be positioned separately from other rights here. Universal Conventions, which organize equality, justice and awareness, are an important opportunity for women to protect their life and property, to make their voices heard against violence and tol ive in a modern country.