Eine textlinguistische analyse der erzählung Kassandra von Christa Wolf
Christa Wolf'un Kassandra adlı hikayesinin metindilbilimsel açıdan incelenmesi
  1. Tez No: 357428
  2. Yazar: NERİMAN NACAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ÖZTÜRK DAĞABAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Dilbilim, German Linguistics and Literature, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Metin, metindilbilim, bağlaşıklık, Kassandra, Text, text linguistics, cohesion, Cassandra
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızda Christa Wolf' un Kassandra adlı hikayesi metindilbilim açısından incelenmiş ve dilsel özelllikler tespit edilmiştir. Birinci bölümde dilin tanımı ve günlük dil ve dilbilim açısından metin kavramı hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bölümde metindilbilimin konu alanından ve tarihinden de bahsedilmiştir. İkinci bölümde metinsellik kriterleri ile ilgili bilgiler verilmiş ve bu bilgilerde de Beaugrande/ Dressler ve Klaus Brinker' in yaklaşımlarından yola çıkılmıştır. Üçüncü bölümde yazar Christa Wolf, hikayenin özeti ve hikayedeki kişiler hakkında bilgi verilmiştir.“Kassandra”hikayesi, metinselliğin bağlaşıklık öğeleri ele alınarak incelenmiştir. Çalışmamızda metindilbilimsel çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Son bölümde elde edilen bilgilerden yola çıkılarak değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis, the story named as Cassandra of Christa Wolf has been analysed in terms of text linguistics and determined the language units. In the first part, the description of language, some informations about the concept of text in linguistics and spoken languageterms have been provided. Afterwards the history and the extent of text linguistics have been mentioned. In the second part, criterions of textuality have been approached, sorted and explained on the basis of de Beaugrande/Dressler and Klaus Brinker's opinions. In the third part, informations have been given about author, Christa Wolf, characters in the story and its summary. The story,“Cassandra”, has been examined considering the cohesion's elements of text linguistics. In our thesis, the analysis method of text linguistics has been benefited. In the last part it has been evaluated on the basis of results that are obtained.