Seçilmiş Grimm masallarında kadın figürü
Female characters in selected Grimm's fairy tales
  1. Tez No: 357429
  2. Yazar: DUYGU DEMİRER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. RIDVAN TATLICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Grimm Masalları, Masalda Kadın, Grimms' Fairy Tales, Women in Fairy Tales
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezin amacı seçilmiş Grimm Masallarında kadın figürlerinin ataerkil sistem altında birer birey olarak çoğu zaman kendilerini gerçekleştiremediklerini ve az da olsa zaman zaman bunun için çaba gösterdiklerini ortaya koymaktır. Bu nedenle çalışmamızın birinci ve ikinci kısmında masal ve masalın etimolojisini, masalın altyapısını daha iyi anlamak açısından masalın ortaya çıktığı dönemi ve masalın oluşum sürecini, Grimm Kardeşlerin masala etkisini ve masalın unsurlarını detaylı bir şekilde ele almaya çalıştık. Masal dünyasında kadınların sosyopsikolojik durumlarını, onların yaşadıkları dönem içinde değerlendirmeye uğraş gösterdik. Bu nedenle seçtiğimiz Külkedisi, Uyuyan Güzel, Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Hänsel ve Gretel, Bayan Holle ve Kurbağa Prens adlı masalları incelerken hem masalların çeşitliliği nedeniyle hem de masalların altyapısını daha iyi anlamak adına karma yöntemi kullanmayı uygun gördük. Tezimizin son aşamasında masalların ataerkil sistemin yansıması olduğunu vurgularken, ataerkil sistemin yarattığı baskı altında ezilen kadınların nadir de olsa kendi seçimleriyle ve olgunlaşmalarıyla masal dünyasında var oldukları sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal that female figures in selected Grimm's Fairy Tales mostly cannot actualize themselves as individuals under the pressure of patriarchal structure and even not very frequent they endeavour to do so. Thus, in the first and second sections of our study we tried to elaborate on the term“fairy tale”and its etymology; the emergence of fairy tale and the era in which fairy tales first appeared to have a better understanding of the background of fairy tales, the constituents of fairy tales and the effect of Grimm Brothers on fairy tales. We also tried to discuss the social-psychological situations of women in the World fairy tales with regard to the era in which they lived. Therefore in order to understand the background of the tales better and because of the variety of the tales, we used mixed method approach while analyzing the Grimms' tales we selected which are Cinderella, Sleeping Beauty, Red Riding Hood, Snow White and the Seven Dwarfs, Hansel and Gretel, Mother Holle and The Frog Prince. In the last part of our study, we came to the conclusion that even occasionally the women who suffer under the pressure of patriarchal structure manage to exist in the World of tales thanks to their own choices and maturation.