Anne-babası boşanmış ergenlerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinde yordayıcı değişkenler olarak yaşam doyumu ve yalnızlık
Life satisfaction and loneliness as predictive variables of resilience in adolescent with divorced parents
- Tez No: 357721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Yaşam Doyumu, Yalnızlık, Boşanma, Ergen, Resilience, Life Satisfaction, Loneliness, Divorce, Adolescent
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı Anne-babası boşanmış ergenlerin Psikolojik Dayanıklılık düzeylerinde Yaşam Doyumu ve Yalnızlık düzeylerinin yordayıcı etkisini incelemektir. Araştırma betimsel nitelikli tarama modeline dayanan bir çalışmadır. Katılımcılar lise 9,10,11 ve 12 sınıflarda öğrenim gören anne-babası resmi olarak boşanmış 144 ergenden oluşmuştur. Araştırmanın evrenini Bolu ili Merkez ilçedeki lise eğitimine devam eden ergenler oluşturmuştur. Evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmış ancak çeşitli nedenlerle bir kısmına ulaşılamamıştır. İçerisinde Anadolu Liseleri, Öğretmen Lisesi, Genel Lise, Endüstri Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesinin bulunduğu 11 devlet okulunda çalışma yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanmasında; Ergen Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, UCLA-Yalnızlık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde, Pearson Korelasyon Katsayısı, Çoklu Regresyon Analizi ve MANOVA teknikleri kullanılarak araştırmanın denenceleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda anne-babası boşanmış ergenlerin psikolojik dayanıklılık, yalnızlık ve yaşam doyumlarında cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak psikolojik dayanıklılık ölçeği alt boyutlarından okul desteği boyutunda kız ergenlerin puanı daha yüksek çıkmıştır. Anne-babası boşanmış ergenlerin psikolojik dayanıklılık vii düzeyleriyle yaşam doyumları arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki bulunurken, psikolojik dayanıklılık düzeyleriyle yalnızlık düzeyleri arasında negatif yönlü güçlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca yalnızlık değişkeninin anne-babası boşanmış ergenlerde psikolojik dayanıklılık üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu bulunmuştur. Son olarak anne-babası boşanmış ergenlerde psikolojik dayanıklılık, yaşam doyumu ve yalnızlık düzeylerinde sahip olunan arkadaş sayısı ya da kardeş sayısı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
A descriptive screening study was undertaken to examine the effects of life satisfaction and loneliness on the resilience of teenagers with divorced parents. The participants consisted of a total of 144 teenagers (9th-12th grade students) whose parents are legally divorced. The target study population consisted of teenagers attending high schools in Bolu Province. Despite efforts to contact all individuals in the target population, this was not possible due to a variety of reasons. The study was carried out in a total of 11 state high schools including Anadolu high schools, a teachertraining high school, a general high school, an industrial training high school, a health high school, a trade/commerce high school, a fine arts and sports high school. Data collection was based on data obtained with the following tools: the Adolescent Coping Scale, the Life Satisfaction Scale, the UCLA-Loneliness Scale, and an Individual Information Form. The Pearson correlation coefficient, Multiple Regression Analysis and MANOVA were used for data analyses. No significant differences were found in resilience, loneliness scores, and life satisfaction scores in teenagers with divorced parents as compared with those without divorced parents. However, in the school-support item of the resilience scale, girls had higher scores. A significant correlation was observed between resilience and life satisfaction in teenagers with divorced parents, while a negative and significant v association was found between resilience and loneliness scores in the same population. Also, loneliness emerged as an important predictive variable in terms of resilience. Finally, the number of friends or siblings did not appear to significantly influence the resilience, life satisfaction, and loneliness scores.