İslam Aile Hukukunda kocanın karısına yaklaşmama yemini (îlâ)
Oath of a husband to not approach his wife sexually (îlâ) in İslamic Family Law
  1. Tez No: 357841
  2. Yazar: HATİCE ŞENYİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Aile Hukuku, Boşanma, Yemin, Îlâ, Islamic Family Law, Divorce, Oath, Ila
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Eşler arasında karşılıklı anlayış ve hoşgörünün zayıflaması, anlaşmazlıklar çıkması gibi nedenlerle kocanın karısına bir eziyet olmak üzere yahut karısının ilişkiyi kaldıramayacağı dönemlerde ona kolaylık olması gibi bir niyetle eziyet kastı olmaksızın yaklaşmama kararı alması ve bunu yemin ederek kuvvetlendirmesi durumunda kadının korunması maksadıyla İslâm, îlâ hükümlerini getirmiştir. Îlâ hükümleri ile kocanın bu yolla zulmetmesinin, karısının da zarar görmesinin önlenmesi hedeflenmiştir. Îlâya dair düzenlemelerin olmaması, İslam Hukukunda boşama yetkisinin kocada olduğu düşünüldüğünde bireylerin özel yaşamında derin yaralar açılmasına sebebiyet verecek hukukî boşlukların var olması demektir. Ancak İslâm Hukuku bu ihtiyaca en güzel şekilde cevap vermiştir.“İslâm Aile Hukukunda Kocanın Karısına Yaklaşmama Yemini (Îlâ)”isimli çalışmamız, giriş, iki ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Girişte îlânın tanımı, hukukî dayanakları; ilk bölümde mahiyeti, unsurları ve bu unsurların şartları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise îlânın hukuki sonuçları ile îlâyı düşüren ve iptal eden şeyler incelenmiştir. Sonuç bölümünde bu çalışmadan elde edilen neticeler ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Islam brings the ila provisions to protect a woman in the case of her husband vowing to avoid her sexually. The husband may have made such a vow to oppress his wife in response to a disagreement, or to accommodate her wife during periods when she is unable to carry out sexual intercourse. Ila provisions aim to protect a wife from her husband's mistreatment through such a vow. Considering that the right to divorce is given solely to men in Islamic law, the absence of regulations concerning ila would be a legal void that could cause great disturbance in people's private lives. However Islamic law provides protection for women perfectly against the abuse of ila. Our work, titled“Oath of a Husband to Not Approach His Wife Sexually (Îlâ) in İslamic Family Law”consists of an introduction, two chapters and a conclusion. The Introduction covers the definition of ila and its legal grounds. The first chapter covers the nature of ila, its elements, and conditions of its elements. The second chapter examines legal outcomes of ila and the situations that nullify ila. The conclusion lays out the results of our work.