Türkçe öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve özel alan yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Muğla ili örneği)
İnvestigation of the relationship between special area abilities of turkish teachers and their tendency toward critical thinking skills (Muğla sample)
- Tez No: 358206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Düşünme, eleştirel düşünce, Türkçe öğretmeni, özel alan, Thinking, critical thinking, Turkish teacher, specıal area
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN ELEŞTİREL DÜŞÜNME EĞİLİMLERİ VE ÖZEL ALAN YETERLİLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ (MUĞLA İLİ ÖRNEĞİ) ÖZET Bu araştırmada, Türkçe öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimleri ile özel alan yeterlilikleri arasındaki ilişki, farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırmanın teorik kısmında kaynak taraması yapılmış, alan çalışması kısmında da anketlerden faydalanılmıştır. Bu kapsamda 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında görev yapan, Muğla ili genelindeki 132 Türkçe öğretmenine, 165 sorudan oluşan Türkçe Öğretmenliği Özel Alan Yeterlik Ölçeği ve 51 sorudan oluşan California Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler, istatistik program yardımıyla değerlendirilmiş ve çözümlemeleri yapılmıştır. Türkçe öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve özel alan yeterlilikleri ile yaş, cinsiyet ve kıdem değişkeni arasında anlamlı bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Kullanmış olduğumuz ölçeklerde bu ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda: Türkçe öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimlerinin düşük düzeyde ve özel alan yeterliliklerinin iyi düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bayanlar özel alan yeterliliğinde erkeklere göre daha başarılıdır. Eleştirel düşünme eğiliminde de bayanlar lehine çok az da olsa farklılık vardır. Ayrıca, eleştirel düşünme eğilimi yüksek olan öğretmenlerin, özel alan yeterlilikleri de yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN SPECIAL AREA ABILITIES OF TURKISH TEACHERS AND THEIR TENDENCY TOWARD CRITICAL THINKING SKILLS IN TERMS OF DIFFERENT VARIABLES (MUĞLA SAMPLE) ABSTRACT In this study, the relationship between special area abilities of the Turkish teachers and their tendency toward critical thinking skills are studied in terms of different variables. During the theorical process of this study the sources were searched thoroughly and in the field study it is benefitted from the surveys. In this context, Turkish Language Teaching Custom Field Efficacy Scale (consists of 165 questions) and California Critical Thinking Tendency Scale (consists of 51 questions) were carried out with 132 Turkish Teachers who work in province of Muğla, in 2012-2013 Academic Year. The obtained data analyzed with the help of statistical software package and results were evaluated. It is thought that there is a significant relationship between Turkish teachers? tendency toward critical thinking skills and special area qualifications with age, gender and seniority variable. In the surveys that we used, we searched whether there is a relationship between them or not. As a result of the investigation, it?s concluded that there is a low-level at their tendency toward critical thinking skills and there is a good level at special area abilities of Turkish teachers. Women teachers are more successful than men teachers in special area abilities. The tendency of the women toward critical thinking differs from men slightly. In addition, we found out that if their tendency toward critical thinking is high, their special area abilities are also high.