Kamu sektöründe bilişim teknolojileri kullanım teknikleri ve istatiksel analizi ve gelişmiş ülkelerle karşılaştırılması
The usage technics and statistical analysis of i̇nformation technologies i̇n the public sector and comparison of them with ohter countries
  1. Tez No: 358265
  2. Yazar: ORHAN PARLAKYILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ, PROF. DR. MAHMUT CELAL BARLA, PROF. DR. MUSTAFA ZEKİ AKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojisi, E-Devlet, e-government
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Küreselleşmenin hızla yaşandığı günümüz dünyasında, bilişim ve enformasyon teknolojisi baş döndürücü bir süratle ilerlemektedir. Küreselleşen dünyada, en önemli değişim ve gelişimlerden biri de bilgisayar ve dolayısıyla internet sanal dünyasına doğru dönüşümü ifade eden“e- Dönüşüm”dür. Veri alış-verişleri, iletişim, vs. gibi hemen her işlem, artık internet sanal dünyası üzerinden yapılmaya çalışılmaktadır. Sanayi devriminden sonra ortaya çıkan, ekonomik ve sosyal yapıyı değiştiren dönüşüm sürecinin merkezinde gelişmiş enformasyon ve iletişim teknolojilerinin olduğu görülmektedir. Günümüzde yaşanan politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeler, küreselleşme süreci ile birlikte piyasalarda rekabetin şiddetlenmesi, kamu ve özel sektörün kurumsal açıdan yeniden yapılandırılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Bu dönüşüm sonucunda da devlet kurum ve kuruluşlarının etkinleştirilmesi, devlet ile vatandaş arasındaki bilgi akışının genişletilmesi, demokrasinin geliştirilmesi ve devletin şeffaflaştırılması gibi amaçlarla kamu hizmetlerinin elektronik olarak sunumu fikri ortaya çıkmıştır. Elektronik Devlet (e-Devlet); devletin verimliliğini, etkinliğini, şeffaflığını ve güvenilirliğini arttırmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinin kamu yönetiminde kullanılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Informatics and information technology is advancing fiercely in todays rapidly globalising world. One of the most important changes and developments in the virtual world of computers and the Internet is“e-Transformation”which represents this advancing in today's world. Processes like data exchanges, communication, amongst others are shifted to the virtual world via the internet. The economic and social position emerging after the industrial revolution was changed in structure mainly by the advanced information and communication technologies. Today's political, economical, social and technological developments, together with the process of globalisation have intensified competition in the markets, especially in public and private sector, and therefore institutional restructuring has become unavoidable. As a result of this transformation of the institutions and in the interest of expansion of information flow between citizens and the state, the development of democracy and enhance transparency of government the idea of electronic delivery of public services has emerged. Electronic Government (e-government) is the use of the information and communication technologies in the public sector to prove a state that is more efficient, effective, transparent and reliable.