Türkiye'de yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin sorunları
The problems of international student having higher education in Turkey
- Tez No: 358306
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMİRALİ YAŞAR ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Uyruklu Öğrenci, Uluslararası Eğitim, Küreselleşme, Öğrenci Sorunları, International Students, International Education, Globalization, Problems of Student
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET TÜRKİYE`DE YÜKSEKÖĞRENİM GÖREN YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN SORUNLARI ÇELİK, İdris Yüksek Lisans, Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Demirali Yaşar Ergin Eylül 2013, XV + 119 sayfa Son yıllarda dünya genelinde uluslararası eğitimin payı, buna bağlı olarak ülkemizde de yabancı uyruklu öğrenci sayısı giderek artmaktadır. Uluslararası eğitimden daha fazla pay alabilmek öğrencilerin karşılaşmış olduğu sorunlara çözüm bulabilmek ile doğru orantılıdır. Bu araştırmanın amacı; ülkemizde yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin karşılaşmış olduğu sorunların neler olduğunu saptamaktır. İlişkisel tarama yöntemi kullanılan araştırmanın evrenini 2011?2012 eğitim?öğretim yılında Trakya Üniversitesi?nde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler oluşturmaktadır. Toplamda, yabancı uyruklu 142 öğrenciye anket uygulanmıştır. Nicel araştırmanın verileri; literatürün taranması sonrasında araştırmacı tarafından hazırlanan anket kullanılarak elde edilmiştir. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi araştırmanın bağımsız değişkenleri ile ilgili olan ?Kişisel Bilgi Formu?dur. İkincisi yabancı uyruklu öğrencilerin sorunlarını belirlemeye yöneliktir. Araştırma verilerinin istatistiksel analizinde 0.05 manidarlık düzeyi benimsenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde ve frekans gibi betimsel istatistikler hesaplanmıştır. Bağımlı değişkenin bağımsız değişkenlerle etkileşimi analiz edilirken ise Kaykare, t testi, varyans analizi, LSD istatistik teknikleri kullanılmıştır. Bu çalışmada Türkiye`de yüksek öğrenim gören öğrencilerin uyum, ekonomik, barınma ve ulaşım sorunları ile karşılaştığı görülmüştür. Ayrıca cinsiyete göre sorunların farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROBLEMS OF INTERNATIONAL STUDENTS HAVING HIGHER EDUCATION IN TURKEY ÇELİK, İdris Master?s Programme, Department of Educational Administration, Supervision, Planning and Economics Thesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Demirali Yaşar Ergin June 2013, XV + 119 pages In recent years, the number of international students in Turkey have increased gradually depending on the increasing share of international education worldwide. Having bigger share from the international education is directly proportionate to find solutions of students. The aim of this research is to identify the problems of international students having higher education in our country. The population of the research, using relational screening method, is formed of the international students educated in Trakya University 2011-2012 Academic Year. Totally, 142 international students participated in the survey. The data of the quantitative research was acquired by using the questionnaire prepared by the researcher after the literature review.The questionnaire has two parts. The first part is the Personal Information Form that is related to the independent variables of the research. The second part is for identifying the problems of the international students. In the statistical analysis of research data, 0.05 significance level was adopted. In data analysis, descriptive statistics such as arithmetic average, Standard deviation, percentage and frequency were calculated. On the other hand, chi-square, t test, ANOVA, LSD statistical techniques were used while analysing the interaction of the dependent variable with the independent variables. This research determined that the international students having higher education in Turkey faced problems about adaptation, financial situation, accommodation, transportation. Additionally, it was found that the problems differed according to genders.