Mikro milliyetçilik: Yugoslavya örneği
Micro nationalism: sample of Yugoslavia
- Tez No: 358320
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, mikro milliyetçilik, Balkanlar ve Yugoslavya siyasi tarihi, Nationalism, Micro Nationalism, Balkans and Yugoslavia's Political History
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 406
Özet
Milli devlet yapısının hayati öğelerinden biri, ülke sınırları içinde tek milli kültürün var olmasıdır. Milli devletlerde egemen milli kültürün dışında kalanlar desteklenmez ve aynı zamanda zorla da ortadan kaldırılamazlar. Milli kültür ile kaynaşmazlık halinde ötekileşen kültürler ana milletten kopmaya kadar gidebilirler. Ernest Gellner?e göre merkezi rejimden başkalaşan kültürlerin iki seçeneği vardır: asimilasyon veya kendi milliyetçiliğini oluşturmak. Çoğu azınlıklarda yaygın karşılaşılan durum asimilasyondur ancak gitgide artan oranlarda bazıları milli devlet içinde hukuki bir yapı edinme amacıyla söylem geliştirmeye başlamışlardır. Tek kültürlü milli devletlerde bir azınlık kültürü egemen milli kültürü reddederse ayrı bil millet olma isteğini ortaya koyar. Tarihsel süreçte farklı milleti din ve dillerden oluşan Yugoslavya, 1980 yılında Tito?nun ölümünün ardından milliyetçiliği alevlendirmiştir. 1990?lı yıllarla beraber Yugoslavya?da milliyetçilik akımları tüm bölgeyi etkilemiş ve Yugoslavya?nın sonunu getirmiştir. Bu mikro milliyetçi hareketler onbinlerce insanın ölümüne, göçüne ve büyük insanlık dramına neden olmuştur. Bu tez, öncelikle milliyetçilik ve mikro milliyetçilikle ile ilgili kavram ve teorileri araştırıp sorgulamış bunun sonucunda bir tanıma gidilmeye çalışılmıştır. Diğer bölümlerde Yugoslavya?nın siyasi tarihi ve iç savaş mikro milliyetçilik açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the vital compoents of national state is existing unique national culture in a country borders in national states the other cultures which are opted out of dominant national culture aren?t spported. But at the same time they aren?t taken away for cibly. The cultures which are at variable whith national culture can seperate from the main nation as the time pass by. According to Ernest Gellner; There are two choices of the cultures which are varied from central regime: Assimilation or forming it?s own Nationalism. Assimilation is te common encountered condition in most minorities. On the other hand, at. Grzadually increasing rates, same of them startedto improve statements whith the aim of obtaining legal structure in national state. İn unique cultured national states, if a minority culture, it means: that minority is putting forward it?s desire about being a seperate nation. At historical proceps, Yugoslavia which is formed from different nations, religions and languages, in 1980, after Tito?s death, exacerbeted the Nationalism. In the years 1990, Nationalism movements affected all district an these movements raunded of Yugoslavia. These micro nationalist movenents caused tens of thausands people?s death, migration and great humanity drama. This thesis, Primarily, searches and queries the Nations and theories about Nationalism and micro Nationalism and as a result ofthis, it tries to find definitions of them. At the other sectionons, Yugoslavia?political history and civil war are evaluated in terms of micro Nationalism.