Gülten Dayıoğlu'nun 'Yurdumu Özledim' ve 'Ben Büyüyünce' adlı çocuk romanlarında fiilimsilerin tespiti ve Türkçe öğretimi bakımından değerlendirilmesi
Determining verbals in the children novels Gülten Dayıoğlu's 'Yurdumu Özledim' and 'Ben Büyüyünce' and evaluating them in terms of teaching Turkish
- Tez No: 358493
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÇAĞIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fiilimsiler, Gülten Dayıoğlu, Yurdumu Özledim, Ben Büyüyünce, Verbal groups, Gülten Dayıoğlu, Yurdumu Özledim, Ben Büyüyünce
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Türkçe öğretiminin amaçlarından birisi temel dil bilgisi kurallarının kavratılmasıdır. Dil bilgisi kurallarının kavratılması, öğrencilerin doğru konuşma, okuma ve yazma becerilerini kazanmalarına önemli ölçüde yardımcı olur. Özellikle dili oluşturan sözcükler ve sözcük grupları düşüncenin temelini oluşturan ve düşüncenin aktarılmasını sağlayan unsurlardır. Hemen hemen her kademede Türkçe öğretimi içinde dil bilgisine yer verilir. Dil bilgisi konularının ilköğretimde ağırlıklı olarak işlendiği dönem 6, 7 ve 8. sınıflardır. Dil bilgisi konuları arasında önemli bir yere sahip olan konulardan biri de fiilimsilerdir. Bu düşünceden hareketle yapılan çalışmada dil bilgisi konuları içerisinde önemli bir yer oluşturan fiilimsi grupları incelenerek dil bilgisi öğretiminin önemine değinilmiştir. Bu çalışma Gülten Dayıoğlu'nun Yurdumu Özledim ve Ben Büyüyünce adlı çocuk romanlarında yer alan fiilimsi gruplarının tahlilini içermektedir. Çalışmada öncelikle her bir fiilimsi grubu ile ilgili olarak elde edilen araştırmacı görüşlerine yer verilmiştir. Daha sonra eserde yer alan fiilimsi grupları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında ise incelemeye esas olan fiilimsi gruplarının dağılımı verilerek çalışmanın Türkçe öğretimi açısından önemi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the aims of teaching Turkish is; getting someone to comprehend the basic grammar rules. Getting someone to comprehend grammar rules help students to speak truely and to get abilitiy of reading and writing. Words and word groups especially generating language are factors generating base of idea and providing transfer of ideas. Grammar takes place in teaching of Turkish in almost every ranks. Grammar subjects are taught in primary education, 6th, 7th and 8th grades mainly. One of the important subjects among grammar subjects is verbals. So, importance of teaching Turkish is mentioned by analysing verbal groups that are notable in grammar subjects. This thesis includes the analysis of verbal groups in children novels of Gülten Dayıoğlu's Yurdumu Özledim and Ben Büyüyünce. In this working, thoughts of researcher being related to each verbal group especially take place. In the final part of this working, by writing about the variance of the verbal groups being analysed its importance is put emphasis on in terms of teaching Turkish grammar.