Büyük Selçuklu Devleti'nin Mısır ve Anadolu politikaları
Egypt And Anatolia policies Of The Great Seljuk State
- Tez No: 358561
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM KOCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Büyük Selçuklu Devleti, Tuğrul Bey, Alp Arslan, Melikşah, Anadolu, The Great Seljuk State, Toghril, Alp Arslan, Anatolia
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
“Büyük Selçuklu Devleti'nin Mısır ve Anadolu politikaları”adlı tez çalışmamız başta giriş kısmı olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Tezimizin giriş kısmında Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluş safhası açıklanmıştır. Tezimizin birinci bölümünün ilk ana başlığında ise Selçuklu hâkimiyetinin Horasan'dan Irak'a doğru yayılmasından, Tuğrul Bey'in Bağdat'taki Büveyhi iktidarına son vermesinden, Fatımilerin destekledikleri Arslan el-Besasiri ve üvey kardeşi İbrahim Yınal'ı bertaraf etmesinden bahsedilmiştir. Ayrıca Abbasi halifesinin siyasi yetkilerini resmen Tuğrul Bey'e devretmesinden ve Tuğrul Bey'in halifenin kızı ile evlenme projesinden bahsedilmiştir. Bu bölümün ikinci kısmında ise Türkmenlere Anadolu'nun hedef gösterilmesi ve bu topraklara düzenlenen ilk seferler açıklanmıştır. Tezimizin ikinci bölümünün birinci ana başlığında Alp Arslan'ın yarım kalan Mısır seferi ve Türk emirlerinin Suriye ve Filistin topraklarındaki faaliyetleri incelenmiştir. Ayrıca Alp Arslan'ın, Fatımi propagandacılarına karşı almaya çalıştığı tedbirlerden bahsedilmiştir. Bu bölümün ikinci ana başlığında ise, Sultan Alp Arslan ile Selçuklu ve Türkmen beylerinin Anadolu'ya düzenledikleri seferler izah edilmiştir. Özellikle de Anadolu politikası için bir dönüm noktası olan Malazgirt savaşından ayrıntılı olarak bahsedilmiştir. Tezimizin üçüncü bölümünün birinci ana başlığında ise, Türkmen Beyi Atsız'ın, Suriye ve Filistin'deki faaliyetleri incelenmiştir. Üçüncü bölümün ikinci ana başlığında da Selçuklu ve Türkmen beylerinin Sultan Melikşah zamanında Anadolu'ya düzenledikleri fetih faaliyetlerinden bahsedilmiştir. Tezimizin son bölümünde ise, Bâtınilerin faaliyetleri ve Haçlıların Suriye, Filistin ve Anadolu topraklarına gelişlerinden bahsedilmeye çalışılmıştır. Yapmaya çalıştığımız bu araştırma sonucunda diyebiliriz ki; Büyük Selçuklu Devleti'nin sultanları Mısır'a hâkim olamamışlar, fakat Anadolu'nun Türk vatanı haline gelmesini sağlayacak büyük bir adım atmışlardır.
Özet (Çeviri)
Policies of the Great Seljuk State Egypt and Anatolia'a thesis work consists mainly four parts. İn the introduction part of our thesis can see how the Great Seljuk State establishment. In the first part of our study is the first major title of the Seljuk rule Horasan dominance spread tı Iraq and it is also explained that how to Toghril's put on end to Buwayhid's power in Bagdad. We can also see that Arslan Besasiri and his step brother Ibrahim Yınal who ara supported by Fatımid disposaled by Toghril. It is also mentioned Toghril's offically handed over the political powers of the Abbasid caliph and it can be seen that Toghril's project to marrry the daughter of the caliph. In the second part of this section is organized expeditions to the land described in the Türkmen of Anatolia and the target displaying the second part of the thesis the main title is Sultan Alp Arslan expedition to Egypt and the activities of the Turkish orders in Syria and the Palestinian territories are examined in this part. Alp Arslan also trying to take measures against the Fatımid propagandanists have been mentioned in the main title of the second chapter the Türkmen Seljuk rulers and Alp Arslan organized expedition, in Anatolia have been described. In particular Manzigerd war which isa turning point for Anatolian policy is described in details. In the third part of the thesis is the first major title is a Turkmen ruler whose name is Atsız's activities in Syria and Paletsine. In the third part of the thesis ise the second major tittle is that the Seljuks and Turkmen lords Anatolia held conquest in the period of Sultan Malik-Shah. In the last part of our thesis we can see the crusaders arrival in Anatolia, Syria and Paletsine is also mentioned. As a result of this research we can say that, Great Seljuk Sultan have not been mastered in Egypt, but have taken a big step forward that will allow Turkey to become a land of Anatolia.