Medya-okur ilişkisi: İletişim fakültesi öğrencilerinin kitle iletişim araçlarına güven düzeyleri üzerine bir araştırma
Media-reader relationship: a study of the reliability levels of the faculty of communication students on mass media
  1. Tez No: 358585
  2. Yazar: ALPER ÇETİNTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Haber, Kitle İletişim, İletişim Fakültesi, Güven Düzeyi, Media, News, Mass Media, Faculty of Communication, Reliability Level
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
“Medya-Okur İlişkisi: İletişim Fakültesi Öğrencilerinin Kitle İletişim Araçlarına Güven Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”başlıklı yüksek lisans tez çalışmasında, Ankara'da eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren üniversitelerin iletişim fakültesi öğrencilerinin kitle iletişim araçlarında verilen haberlerin güvenirliliği ile ilgili tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Keşfedici ve betimleyici bir çalışma olan bu yüksek lisans tezi Gazi, Ankara ve Başkent Üniversiteleri İletişim Fakültelerinde okuyan birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Çalışmada öncelikle literatür taraması yapılmış ve tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenen 236 öğrencinin, görüşlerini ölçebilmek amacıyla anket uygulanmıştır. Gerçekleştirilen anket çalışmasından elde edilen veriler ışığında öğrencilerin büyük çoğunluğunun medyada verilen haberlere güvenmediği ortaya çıkmıştır. Yine elde edilen veriler neticesinde ankette sorulan soruların çoğunluğuna dördüncü sınıf öğrencilerinin birinci sınıf öğrencilerine oranla daha olumsuz cevaplar verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
“Media-Reader Relationship: A study of the Reliability Levels of the Faculty of Communication Students On Mass Media”aims to figure out the Faculty of Communication students' attitudes at the universities in Ankara towards the reliability of the news reported in mass media. Exploratory and participants of the this descriptive study includes the first and fourth grade students in the Faculty of Communication in Gazi, Ankara and Başkent Universities. Literature review was used as a method and a survey was conducted to evaluate the ideas of the 236 students. In the spotlight of the data acquired in this survey study, it is revealed that most of the participants do not rely on the news in media. In addition, it was seen that fourth grade students in the study had more negative answers compared to first grade students.