İlaç takip sistemi hakkında Ankara'daki serbest eczacıların tutumlarının değerlendirilmesine yönelik bir alan çalışması
A field survey about evaluation of attitudes of the pharmacists of Ankara towards drug tracking system
- Tez No: 358690
- Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE YILDIRIM ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Halk Sağlığı, Sağlık Kurumları Yönetimi, Pharmacy and Pharmacology, Public Health, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İlaç Takip Sistemi, Hasta Güvenliği, İlaç Sahteciliği, Eczane Uygulamaları, Drug Tracking System, Patient Safety, Drug Forgery, Pharmacy Applications
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ülkemizde oluşturulan İlaç Takip Sistemi, ilaç sahteciliğini ve kupür sahteciliğini engelleyerek hasta güvenliğinin korunmasını amaçlamaktadır. Ayrıca sistem tasarımı gereği eczanelerin ilaçla ilgili tüm hareketleri kayıt altına alındığından eczacıların kendilerinden kaynaklanmayan gerekçelerle ortaya çıkacak sahtecilik durumlarından korunmalarına ve eczanelerinin stok durumlarını takip edebilmelerine olanak sağlamaktadır. Halk Sağlığı açısından hayati öneme sahip olan sahte ilaçlardan ve sahte ambalajlardan korunma, ilaçların sahtelerinin piyasaya sunulmasına engel olunması, piyasadaki ilaçların takibinin sağlanması İlaç Takip Sistemi'nin öncelikli amaçlarını oluşturmaktadır. Bu çalışmada Ankara'da bulunan serbest eczanelerin İTS hakkındaki tutumlarının değerlendirilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen 315 anketin sonuçlarının analiz ve değerlendirmesinde Microsoft Office Excel 2010 ve SPSS Statistics 20 paket programından yararlanılmıştır. İTS'nin katılımcılar tarafından uygulanabileceğine inanılmasına rağmen eczanelerdeki işlem süresini arttırdığı düşüncesinin yaygın olduğu, bunun yanı sıra sistem ile ilgili bilgilendirmenin yetersiz kaldığı, sistem hakkında yanlış izlenim ve bilgilerin eczacılar arasında yaygın olduğu görülmüştür. Sistemin tüm paydaşlarının yeterli bilgilendirmeye ihtiyaç duydukları anlaşılmış ve doğru bilgi iletildiğinde sistem hakkındaki yanlış yargıların değiştirilebileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Drug Tracking Sytem which is established in Turkey is intended to protect patient safety by preventing the drug forgery and the forgery of cutting. It also enables pharmacists to protect themselves against forgeries originated from others and to be able to follow their stock status owing to Its design feature which records every activity related to drugs. Protection from forged drugs and forged package which have vital importance from the point of public health, prevention of the forged drugs to be put on the market, providing the proceedings of drugs on the market constitute the primary goals of the Drug Tracking System. In this thesis, Microsoft Office Excel 2010 and SPSS Statistics 20 programs were utilized to analyse and evaluate the results of the surveys which were performed on the 315 pharmacists located in Ankara to evaluate their attitude towards Drug Tracking System. Although it is believed that the Drug Tracking System is applicable, it is observed that the processing time in pharmacists is longer, beside this, informing about the system is insufficient, wrong impression and informations are common among the pharmacists. It has been understood that each stakeholder of the system suffer from sufficient informing and it is estimated that when the exact information is provided, the negative attitude towards the system can be changed.