Bir esnek çalışma türü olarak güvenceli esnekliğin seçilmiş Avrupa Birliği üye ülkeleri ve Türkiye karşılaştırmalı değerlendirmesi
The comparative evaluation of flexicurity as a flexible work type in selected European Union member countries and Turkey
  1. Tez No: 358692
  2. Yazar: SEZGİ KOLSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NİZAMETTİN AKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Esnek çalışma, Güvence, Güvenceli Esneklik, Esneklik Uygulamaları, Flexibility, Flexible Working, Security, Flexicurity, Flexibility Apps
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Küreselleşmenin getirdiği değişimler sonucu ortaya çıkan ortamda rekabet edebilirliğin ve istihdam yaratabilirliğin belki de en önemli aracı olarak karşımıza esnek çalışma çıkmaktadır. Burada önemli olan çalışma mevzuatını ve uygulamalarını bu araç ile şekillendirebilmektir. Fakat tek başına mevzuatı düzenlemek de yeterli olmayacaktır. Çalışma yasalarının, çalışmayı ve çalışanı korurken aynı anda istihdam yaratılması ve sürdürülebilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için ortaya atılan fikir ise“güvenceli esneklik”olmuştur. Bu çalışmada, öncelikle esneklik kavramı ele alınmış, esnek çalışma tiplerine değinilmiş ve daha sonra güvenceli esneklik kavramından hareketle esneklik-güvence dengesini sağlamayı başaran ülke grupları ve Türkiye'deki durum incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Flexible working might be the most important aspect for competitiveness and creating employment. However, knowing how to apply flexible working has main significance. What is effective is to be able to fit the labour legislation and practice to age with necessary radical alterations. Flexibility with regulations does not mean that it is applied. The idea is to increase the applicability of differentiated expectations of business law. Beginning of this expectations are while labour laws protecting work and employees, at the same time creating and sustainability employment. At this point, the idea of flexicurity was born. In this research while flexible working is considered by concept, mentioned the importance of flexicurity through groups of countries achieving the flexibility- security balance the best and the last part Eurofond's research is taken place. In the light of these, needs to be done as a priority for applicability of situation in Turkey.