Yükselen pazarlarda yenilikçiliğin ihracat performansı üzerindeki etkisi
The effect of innovation on export performance in emerging markets
- Tez No: 358737
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MİTHAT ÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yükselen Pazarlar, İhracat Performansı, Yenilikçilik, Yenilikçiliğin İhracat Performansına Etkisi, Panel Data Analizi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Yetersiz altyapı sorunlarını gidermeye yönelik reform sürecine başlamış, sabit bir kişi başına GSYİH büyüme düzeyine ulaşmış ve küresel ekonomiyle artan bir şekilde bütünleşme düzeyine sahip olan yükselen pazarlar küresel ticarette oldukça önemli konumlara erişmişlerdir. Araştırma, yakın zamanda küresel ihracatta aktif bir rol oynayan yükselen pazarların ihracat performansı üzerinde ülkelerin yenilikçilik düzeylerinin etkili olup olmadığını tespit etmeye çalışmaktadır. Bu kapsamda ilgili yazından yola çıkılarak yükselen pazarların ihracat performansları üzerinde yenilikçiliğin çıktısı olarak kabul edilen uluslararası patent sayılarının etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda 27 yükselen pazar ülkesinin 2001-2012 dönemindeki ihracat performansı ile bu ülkelerin söz konusu dönemde ABD'de tescil ettirdikleri toplam patent ve faydalı model sayıları üzerinden panel data analizi (sabit etkiler modeli) ile analiz gerçekleştirilmiş ve ihracat performansı ile yenilikçilik düzeyi arasındaki ilişkiye yönelik bulgular elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, yükselen pazarların yenilikçilik düzeyi ile ihracat performansları arasındaki pozitif ilişki ortaya koyulmuştur. Yükselen pazar ülkelerinin uluslararası toplam patent sayılarının ihracat performansı üzerindeki pozitif etkisi uluslararası faydalı model sayılarının pozitif etkisine göre daha yüksek olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Emerging markets which have started an economic reform process aimed at alleviating problems related with poor infrastructure, achieved a steady growth in gross national product per capita and increased integration in the global economy have reached important positions in global trade. This research intended for examining whether innovation influences export performances of emerging markets that play active roles in global exports. In this context, following the related literature the impact of international patents which reflects the output of innovation on emerging markets' export performance was searched. In line with the aim of this study, panel data analysis (fixed effect model) was conducted on 27 emerging markets using the export performances and the number of granted patents and utility patents in USA in 2001-2012 period. The relationship between the export performance and the innovativeness was analyzed using the fixed effect model. According to the results of the analysis, in emerging markets significant and positive relationship between the export performance and the innovation was determined. The impact of international total patents on export performance of emerging markets found to be greater than the impact of utilty patents. Key Words 1. Emerging Markets 2. Export Performance 3. Innovation 4. The Impact of Innovation on Export Performance 5. Panel Data Analysis