Miyokard infarktüsü geçirmiş hastalarda hastanede kardiyak rehabilitasyon ile ev egzersiz programının yaşam kalitesi üzerine etkisi
Effect of hospital-based cardiac rehabilitation and home-based exercise program on quality of life in patients with previous myocardial infarction
  1. Tez No: 358899
  2. Yazar: NURAY SAYGIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL CEYHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: kardiyak rehabilitasyon, miyokard infartktüsü, yaşam kalite, cardiac rehabilitation, myocardial infarction, quality of life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Miyokard İnfarktüsü Geçirmiş Hastalarda Hastanede Kardiyak Rehabilitasyon ile Ev Egzersiz Programının Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi. Dr. Nuray Saygın, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas, 2013. Çalışmamızın amacı; miyokard infarktüsü (MI) geçirmiş hastalara, hastanede kardiyak rehabilitasyon ile ev egzersiz programları uygulayarak egzersiz tedavisinin yaşam kalitesi üzerine etkisini karşılaştırmaktır. Çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği?nde takip edilen 4 haftalık geçirilmiş MI öyküsü olan 35 hasta dahil edilmiştir. Hastalar aerobik egzersiz eğitim grubu (grup 1) ve ev egzersiz grubu (grup 2) olarak randomize edilmiştir. Grup 1?deki hastalara hastanede 6 hafta boyunca, haftada 3 kez denetimli aerobik egzersiz programı uygulanmıştır. Grup 2?deki hastalara hastalıkları ve risk faktörleri hakkında eğitim verilerek, evde yapmaları gereken fiziksel aktivite programı reçete edilmiştir. Bütün hastalara programın başlangıcında ve bitişinde doppler ekokardiyografi, egzersiz tolerans testi (ETT), 6 dk yürüme ve kol ergometrisi testleri ile Kısa Form-36 (SF-36) yaşam kalitesi testi yapılmıştr. Hastaların kan lipid parametreleri ölçülmüştür. Doppler ekokardiyografi parametrelerinden ejeksiyon fraksiyon parametresi değerlendirilmiştir. Altı hafta sonunda; Grup 1?de ejeksiyon fraksiyonu, 6 dk yürüme ve kol ergometrisi testi, VO2max, anaerobik time (AT) ve SF-36?nın tüm parametreleri değerlerindeki artış anlamlı çıkmıştır (p0,05). Bu çalışmanın sonuçlarına göre hastane veya ev temelli egzersiz programları, MI geçirmiş hastaların yaşam kaliteleri ve egzersiz kapasiteleri üzerine benzer etkiye sahiptir. Ev egzersiz programları hastane egzersiz programlarına katılamayan, düşük ya da orta riskli hastalar için iyi bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of hospital-based cardiac rehabilitation and home-based exercise program on quality of life in patients with previous myocardial infarction. Dr. Nuray Saygın, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Cumhuriyet University, Sivas, 2013 The aim of our study was to compare effect of exercise therapy on quality of life by prescribing hospital-based cardiac rehabilitation and home-based exercise programs in patient with previous myocardial infarction (MI). The study included 35 patients who had MI 4 weeks ago and is being followed at Cardiology Department of Cumhuriyet University, Medicine School. The patients randomly assigned into 2 groups as follows: aerobic exercise training group (group 1) and home-based exercise group (group 2). In the group 1, patients participated to a supervised aerobic exercise program at hospital for 6 weeks (three days per week). In the group 2, patients received education about their disease and risk factors, and were prescribed a home-based gradual physical activity program. All patients underwent doppler echocardiography , exercise tolerance test (ETT), 6-minutes walking test and arm ergometry exercise test, and completed the short form 36 (SF-36) quality of life questionnaire at the baseline and after completion of exercise program. Blood lipid parameters were measured in all patients. Among echocardiography parameters, ejection fraction was assessed. After 6 weeks, it was found that there were significant increases in the values of ejection fraction, 6-minutes walking test, arm ergometry exercise test, VO2max, anaerobic time (AT) and all parameters of SF-36 in group 1 (p0.05). According to our results, hospital or home-based exercise programs have similar influence on quality of life and exercise capacity of the patients with previous MI. Home-based exercise programs can be an good alternative for patients with low or moderate risk who couldn?t attend hospital-based exercise programs.