Solunumsal yoğun bakım ünitesinde izole edilen mikroorganizmalar ve antibiyotik direnç durumlarının yıllara göre değişimi
Respiratory intensive care unit by year change of status of isolated microorganisms and antibiotic resistance
- Tez No: 359069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZHAN SEZGİ, YRD. DOÇ. DR. RECEP TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Solunumsal yoğun bakım ünitesi, yoğun bakım enfeksiyonları, antibiyotik direnci, antibiyotik duyarlılığı, respiratory intensive care unit, intensive care infections, antibiotic resistance, antibiotic susceptibility
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yoğun bakım üniteleri (YBÜ) yaşamı tehdit eden hastalıklar, büyük cerrahi girişimler, solunum yetmezliği, koma, hemodinamik yetmezlikler, bir ya da birden fazla organ sisteminde yetmezlik bulunan hastaların yatırılıp tanı ve tedavilerinin gerçekleştirildiği multidisipliner hizmet verilen ünitelerdir. Bu çalışma ile solunumsal yoğun bakım ünitemizde yatan hastalarda enfeksiyon etkeni olan patojenleri ve antibiyotik direnç paternlerini ortaya koymayı amaçladık.Çalışmamızda 1.Ocak 2008 yılı ile 31. Aralık 2010 yılları boyunca gönderilen kültür materyallerinde üreme olan tüm hastaların, kültür antibiyogram sonuçları ve klinik verileri retrospektif olarak incelendi. 248 hasta ve bunlara ait 561 kültür sonucu çalışmaya dahil edildiÜreme olan kültür örneklerinin 336 (%59,9)' sı kandan, 104 (%18,6) `ü derin trakeal aspirattan, 89(%15,9)' u idrardan, 12(%2,1)'si yara akıntısından, 10(%1,8)'u balgamdan, 7(%1,3) `si CVP kateterinden, 1(%0,2) `i foley ucundan, 1(%0,2)' i plevral sıvıdan oluşmaktaydı. Çalışmanın yapıldığı zaman aralığında sırasıyla en sık üreyen mikrorganizmalar KNS (%25,3), Acinetobacter (%23,1) ve E.coli (%12,6) idi.Sonuç olarak, çalışmamızda mikroorganizmaların direnç profili, geçmiş çalışmalarla benzer oranda, saptandı. Bu çalışmanın verileri, solunumsal yoğun bakım ünitesinde, ampirik antibiyoterapi seçimi konusunda, önemli ipuçları vermektedir.
Özet (Çeviri)
The Intensive care units (ICU) are multidisciplinary work units that `patients with life-threatening illness, major surgery, respiratory failure, coma, haemodynamic insufficiency, or multiple organ system failure? hospitalized for diagnosis and treatment . We aimed to explore patterns of pathogens which is the agent of infection in hospitalized patients with respiratory intensive care unit and antibiotic resistance in this study .The culture antibiogram results and clinical data were retrospectively analyzed in patients with reproductive materials of culture, between January 1, 2008 and December 31, 2010 in this study. The 248 patients and their 561results of culture were included in this study.Culture of isolated samples were consisted of 336 (59.9%) blood culture, 104 (18.6%) deep tracheal aspirate culture, 89 (15.9%) urine culture, 12 (2.1%) wound flow culture, 10 (1.8%) sputum culture, 7 (1.3%) CVP catheter culture, 1 (0.2%) foley catheter culture, and 1 (0.2%) pleural fluid culture. The most frequently cultivated microorganisms were CoNS (25.3%), Acinetobacter (23.1%) and E. coli (12.6%) respectively at study time interval .In conclusion, the resistance profile of microorganisms were showed a similar percentage with past studies. The data of this study provides important clues for selection of empiric antibiotic therapy in respiratory intensive care units.