Opere edilmiş akciğer kanserli olgularda preoperatif PET/BT'deki SUVmax değeri ile prognoz ilişkisi
The relationship between preoperative PET/CT SUVmax value and prognosis in patients have been operated with lung cancer
  1. Tez No: 359190
  2. Yazar: MİRAY ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARUF ŞANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, prognoz, FDG PET, SUV, Lung cancer, FDG PET, SUV, prognosis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
AMAÇ: Akciğer kanseri, tanı ve tedavi alanındaki tüm gelişmelere rağmen tüm dünyada her iki cinste de kanserden ölümlerin birinci nedenidir. Prognozu belirlemede tümörün evresi hala en önemli faktördür. Ancak aynı evredeki hastalarda bile sağkalım süreleri farklı olması nedeniyle, prognozu belirlemek için ek faktörlere gereksinim vardır. Bu çalışmada, akciğer kanserinde FDG-PET'in ([18F]-fluoro-2-deoxy-D-glucose Positron Emission Tomography) prognostik faktör olarak rolünü değerlendirmek amacıyla, primer tümörün SUVmax değerinin (maximum Standardized Uptake Value) sağkalım ve klinik verilerle ilişkisinin incelenmesi hedeflendi. MATERYAL VE METOT: Çalışmada Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Ocak 2006-Aralık 2013 tarihleri arasında akciğer kanseri tanısı ile anatomik rezeksiyon uygulanan ve preoperatif PET/BT çekilmiş olan 330 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya alınan 27 (% 8,2) kadın, 303 (% 91,8) erkek hastanın ortalama yaşları 61,09 (23-87) yıl idi. Histolojik olarak, 92 (% 27,9) adenokarsinom, 195 (% 59,1) epidermoid karsinom, 4 (% 1,2) KHAK ve 39 (% 11,8) diğer alt tipi belirlenemeyen KHDAK'lı olgu bulunmaktaydı. TNM evrelemesine göre; Evre 1A, 1B, 2A, 2B, 3A, 3B, 4'te sırasıyla 48, 40, 61, 71, 86, 10, 14 hasta bulunmaktaydı. Tüm hastalar için sağkalım analizinde 2 yıllık sağkalım oranı %60, 5 yıllık sağkalım oranı ise %47,2 idi. Yaş, cinsiyet ve tanı değişkenlerinin sağkalım üzerine anlamlı etkileri bulunmadı (p=0,18, p=0,72, p=0,072). N2 pozitifliğinin sağkalım üzerine etkisi anlamlı bulunmadı (p=0,24). Kitle SUVmax değeri ile sağkalım analizinde sonuç istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,009). Kitle SUVmax ile tümör boyutu arasında zayıf pozitif korelasyon saptandı (r=0,360 p=0,001). Tüm olguların kitle SUVmax değerleri için ideal kesim noktası 8,9 olarak bulundu. Bu değere göre yapılan sağkalım karşılaştırması ise sınırda anlamlı olarak bulundu (p=0,077). SONUÇ: Kitle SUVmax değerindeki artış, sağkalımı olumsuz yönde etkilemektedir. Kitle SUVmax değerinin 8,9'un üzerinde olduğu olgularda bu ilişki daha belirgindir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Although advanced diagnostic and theraphautic development are achieved, lung cancer is the most leading cause of death in both gender around the world. The stage of tumor is still the most important factor in determining the prognosis of cancer. Since even at the same stage, survival rates are different, additional factors are needed for determining the prognosis. In this study, in order to determine the role of FDG-PET ([18F]-fluoro-2-deoxy-D-glucose Positron Emission Tomography) as a prognostic factor in lung cancer, the relationship between SUVmax (maximum Standardized Uptake Value) with survival and clinical findings of primary tumor was evaluated. MATERIAL AND METHODS: The data of 330 patients, who diagnosed as lung cancer and had PET/CT preoperative, and resected anatomically, at the Department of Thoracic Surgery, School of Medicine, University of Gaziantep between January 2006 and December 2013, were retrospectively analyzed. RESULTS: The mean age of, 27 (8.2 %) female and 303 (91.8 %) male patients was 61,09 years (range 23-87). Histologic subtypes of patients was as follows: 92 (27,9 %) adenocarcinoma, 195 (59,1 %) squamous carcinoma, 4 (1,2 %) SCLC, 39 (11,8 %) undetermined NSCLC. There were 48, 40, 61, 71, 86, 10, 14 patients according to TNM staging for in order to Stage 1A, 1B, 2A, 2B, 3A, 3B, 4. Survival is 60% at two years and 47,2% at five years for all patient group. No significant correlation was found between age, sex or histologic subtypes with survival (p=0,18, p=0,72, p=0,072). There was no significant correlation between N2 positivity and survival too (p=0,24). Results was significant at survival analysis with SUVmax (p=0,009). A weak positive correlation was observed between SUVmax and tumor size (r=0,360 p=0,001). The ideal cut-off value was found as 8,9 for SUVmax values of all patients. And the survival analysis was found borderlina significant according to this value (p=0,077). CONCLUSION: Increasing of the tumor SUVmax value, effects the survival negatively. This relationship is more significant when the SUVmax is higher than 8,9.