Lenf nodu metastazı olan baş boyun yassı epitel hücreli karsinomlarında selektif boyun diseksiyonlarının yeri
The role of selective neck dissection in squamous epithelial cell carcinoma of the head and neck with lymph node involvement
- Tez No: 359191
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ÇELENK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Baş boyun skuamöz hücre kanserleri, selektif boyun diseksiyonu, lokal nüks, genel sağ kalım, hastalığa bağlı sağ kalım
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmamız Temmuz 2005 – Ağustos 2011 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB ABD da larenks, orofarenks, hipofarenks, orofarenks de skuamöz hücreli kanser tanısı konup primer kitlenin eksizyonu ve selektif boyun diseksiyonu yapılan hastalar incelenmektedir. Selektif boyun diseksiyonu yapılan baş boyun yassı epitel hücreli karsinomlu hastaların verileri retrospektif olarak incelenmiştir. En az 24 ay takip edilen hastalar çalışmaya alınmıştır. Patoloji spesmeninde boyunda lenf nodu metastazı olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmada patoloji spesmeninde boyunda lenf nodu negatif gelen, 24 aydan kısa takip süreli olan, önce kemoradyoterapi sonra boyun diseksiyonu yapılan hastalar çıkarılmıştır. Lenf nodu metastazı olan hastaların yaşı, operasyon tarihi, primer tümörün yerleşimi, primer tümörün ve boyunun evresi, ekstrakapsüler invazyon, nüks, ek tedaviler ve hastaların sağ kalımı not edilmiştir. Çalışmada baş-boyun yassı epitel hücreli karsinomlu hastalardan selektif boyun diseksiyonu yapılan toplam 242 hasta incelenmiştir. Lenf nodu negatif gelen 162 hasta çalışmadan çıkarılmıştır. Boyunda lenf nodu metastazı olan 80 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Lenf nodu pozitif hastaların 71 (%88.8)'ini erkekler, 9 (%11.2)'unu kadınlar oluşturmaktadır. Yaş ortalaması ise 58,55±12,33 (Min-Mak 27-88) yıldır. Ortalama takip süresi 49,2± 27,3 (min/mak 24-98) ay dır. En az 2 yıllık izlem sonucunda 80 lenf nodu pozitif hastanın 8 (%10) inde nüks olmuştur. Lokal kontrol oranı%90 olarak bulunmuştur. Boyunda nüks ile diğer parametreler arasında istatiski olrak bir ilişki olmamasına rağmen ileri yaşda, larenks hastalarında, T3/4 ileri evre tümörde, pN2 lenf nodu evreye sahip tümörlerde, ekstrakapsüler invazyon olanlarda boyunda nüksün biraz daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bizim çalışmamızda lenf nodu pozitif hastalarda 2 ve 3 yıllık izlem sonucunda genel sağ kalım oranı%87.2, hastalığa spesifik sağ kalım oranı%93.4 bulunmuştur. Sonuç olarak çalışmamızda elde edilen nüks ve lokal kontrol oranları literatür ile uyumlu bulunmuştur. Ayrıca genel sağ kalım ve hastalığa spesifik sağ kalım oranlarıda diğer yayınlar ile karşılaştırıldığında çok iyi sonuçlar elde edilmiştir. Lenf nodu metastazı olan baş boyun skuamöz hücre kanserli hastalarda selektif boyun diseksiyonu radikal ve modifiye radikal boyun diseksiyonuna alternatif güvenli, uygulanabilir bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
This study included 242 patients who were diagnosed with squamous epithelial cell carcinoma of the larynx, oropharynx, and hypopharynx and underwent excision of the primary mass and selective neck dissection in Gaziantep University, Faculty of Medicine, Department of Otolaryngology between July 2005 and August 2011. Medical files of a total of 80 patients with squamous epithelial cell carcinoma of the head and neck with lymph node involvement and followed for 24 months minimum were retrospectively analyzed. A total of 162 patients without lymph node involvement based on the pathological examination of the specimens, patients who were followed for