Son dönem anestezi asistanları ve yoğun bakım doktorlarının yoğun bakım ünitesinde padıs (ağrı, ajitasyon/sedasyon, immobilite ve uyku bozukluğu) kılavuzuna uygunluk ve semptom yönetimine yönelik tutum araştırması
Survey of attitudes of senior anesthesia assistants and intensive care doctors towards compliance with the padis (pain, agitation/sedation, immobility and sleep disturbance) guidelines and symptom management in the intensive care unit
- Tez No: 870046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SELİM ÇÖMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: PADIS, ağrı, ajitasyon, sedasyon, deliryum, immobilite, uyku bozukluğu, anket
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Ülkemizdeki son dönem anestezi asistanları ve yoğun bakım doktorlarının yoğun bakım ünitesinde Ağrı, Ajitasyon/Sedasyon, İmmobilite ve Uyku Bozukluğu Kılavuzuna (PADIS Kılavuzu) uygunluk ve semptom yönetimine yönelik tutumlarını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu izni (12/10/2023 Tarih ve 19 Karar Sayılı) alındıktan sonra gerçekleştirildi. 3 bölüm (1. bölüm katılımcıların demografik bilgileri, 2. Bölüm katılımcıların kurum bilgileri, 3. bölüm katılımcıların yoğun bakım hastalarındaki ağrı, ajitasyon/sedasyon, deliryum, immobilite ve uyku bozukluğu semptomlarına yönelik tutumlarının PADIS kılavuzunun önerilerine göre uygunluğu ile ilgili) ve toplam 40 sorudan oluşturulan anket katılımcılara elektronik ortamda iletildi. Sorulara verilen yanıtlar PADIS 2018 kılavuzundaki önerilere göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılanların 184 (%96,8)'ünün, anesteziyoloji ve reanimasyon, 6 (%3,1)'sının dahiliye ana bilim dalında olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaya katılanların %44,7'si anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlık öğrencisi, %50'si anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı, %2,6'sı yoğun bakım yan dal uzmanlık öğrencisi, %2,6'sı yoğun bakım yan dal uzmanı idi. Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlarının ağrıyı etkileyen risk faktörlerini belirlemede (%58,9) kılavuzla daha az uyumlu, opioide ek ilaç kullanımında (%100), deliryumu önlemek için ilaç kullanımında (%69,5) ve uykuyu iyileştirmeye yönelik farmakolojik müdahalelerde (%85,3) kılavuzla daha uyumlu yanıtlar verdiği saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma ülkemizdeki anesteziyoloji ve reanimasyon asistanları dahil yoğun bakım doktorlarının yoğun bakım ünitesindeki kritik hastalarda“ağrı, ajitasyon/sedasyon, deliryum, immobilite ve uyku bozukluğu”semptomlarının yönetiminde PADIS 2018 kılavuzuna genel anlamda uyumlu tutum gösterdikleri, ayrıca hekimlik kariyeri arttıkça bazı semptomların yönetiminde kılavuzla daha uyumlu yanıtlar verilerek kritik hasta yönetiminde klinik tecrübenin önemini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the attitudes of senior anesthesia assistants and intensive care physicians in our country towards compliance with the PADIS (pain, agitation/sedation, immobility and sleep disruption) guideline and symptom management in the intensive care unit. Method: The study was carried out after obtaining the approval of Hatay Mustafa Kemal University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee (Dated 12/10/2023 and Decision No. 19). The survey consists of 3 parts (the 1st part is about the demographic information of the participants, the 2nd part is about the institution information of the participants, the 3rd part is about the suitability of the participants' attitudes towards pain, agitation/sedation, delirium, immobility and sleep disorder symptoms in intensive care patients according to the recommendations of the PADIS guidelines) and the total 40 questions. It was communicated to the participants electronically. The survey transmitted electronically.“Senior anesthesia assistants”were defined as anesthesiology and reanimation specialist students who completed their 3rd year. The answers to the questions were evaluated according to the recommendations in the PADIS 2018 guidelines.