Deneysel artrit modelinde erdostein, kafeik asit fenetil ester ve kombine tedavinin etkisi
The effects of erdostein, caffeic acid phenetyl ester and combine treatment on the adjuvant arthritis
- Tez No: 359300
- Danışmanlar: PROF. DR. DİKMEN DÖKMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Adjuvant artrit, erdostein, diklofenak, kafeik asit fenetil ester, romatoid artrit, Adjuvant arthritis, caffeic acid phenethyl ester, diclofenac, erdostein, rheumatoid arthritis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızdaerdostein, kafeik asit fenetil ester ve kombine tedavinin sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan adjuvant artrit modelindeki etkisi incelendi. Her grupta 8 sıçan olacak şekilde 7 grup oluşturuldu. 1. grup kontrol grubu olarak ayrıldı ve diğer grupların sağ arka pençelerine 0,1 ml tek doz intradermal Freund's Complete Adjuvantverilerek artrit oluşturuldu. Erdostein ve kafeik asit fenetil esterin oluşan adjuvant artrit üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla 17-27 günler arası ikinci gruba sadece serum fizyolojik, üçüncü gruba kafeik asit fenetil esterin çözücüsü olan dimetil sülfoksit, dördüncü gruba erdostein (500 mg/kg), beşinci gruba kafeik asit fenetil ester (10 μmol/kg), altıncı gruba kombine tedavi (Erdostein+kafeik asit fenetil ester) (500 mg/kg+10 μmol/kg) ve yedinci gruba da pozitif kontrol için diklofenak (1 mg/kg) uygulandı. Serum fizyolojik, dimetil sülfoksit,kafeik asit fenetil ester ve diklofenak sodyum intraperitoneal yolla, erdostein ise sıçanlara gastrik gavaj yoluyla verildi. İnflamatuvar reaksiyon 0, 17, 20, 23 ve 27. günlerde kumpas ile ölçüldü. 27. günde intrakardiyak olarak kanlar alındı ve patolojik inceleme için sıçanların sağ arka ayak eklemleri çıkarıldı. Plazmada malondialdehit, tümör nekroz faktör-alfa, interlökin-1beta, interlökin-2, interlökin-6, interlökin-10 düzeyleri ölçüldü ve eklemler histopatolojik olarak incelendi. Freund's Complete Adjuvant uygulamasından sonraki 17. günde sağ pençe ölçümleri 0. gün değerleriyle ve kontrol grubu (grup 1) değerleriyle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede ödemliydi. 27. günde sağ pençe ölçümleri 17. gündeki değerleri ile karşılaştırıldığında kontrol grubu (grup 1) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişmenin olmadığı görüldü. 17 - 27. günlerdeki pençe çapı ölçümlerinde istatistiksel olarak grup 3, 4, 5, 6 ve 7' de anlamlı bir azalmanın olduğu görülmektedir. Dimetil sülfoksit, erdostein, kafeik asit fenetil ester ve kafeik asit fenetil ester+ erdostein (kombine) tedavi gruplarının deneysel adjuvant artrit modelinde pençe ödemi ve histopatolojik ölçümler doğrultusunda antiinflamatuar etkisinin olduğunu göstermektedir. Erdostein ve kafeik asit fenetil esterin birlikte uygulandığı kombine grupta (grup 6) adjuvant artritin histopatolojik bulgularından olan vasküler proliferasyon, sinoviyal proliferasyon, ödem ve inflamasyonun azaldığı görülmüştür. Ağrı parametre ölçümlerinde ise yalnız başlarına erdostein ve kafeik asit fenetil ester tedavisinin analjezik etki gösterdiği görülmektedir. Fakat oksidatif stres ve inflamatuar sitokinler üzerine anlamlı sonuçlar elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
In our study we observed the effects of erdostein, caffeic acid phenetyl ester and combine treatment on experimentally induced adjuvant arthritis model in rats. We divided them into 7 groups and every group was consisted of 8 rats. The first group was known as a control group and, we formed adjuvant arthritis to the other groups by injected 0.1 ml single dose Freund's Complete Adjuvant solution their back right paws. Among the 17th and 27th days; second group was given only serum physiological, third group was given dimethyl sulfoxide, fourth group was given erdostein 500 mg/kg dose, fifth group was given caffeic acid phenetyl ester 10 μmol/kg dose, sixth group was given combine treatmentand seventh group was given diclofenac sodium (1 mg/kg) for positive control. Serum physiological, dimethyl sulfoxide, caffeic acid phenetyl ester and diclofenac sodium was given intraperitoneal, erdostein was given gastric gavaj. Inflamatory reaction was measured on days 0, 17, 20, 23 and 27th with special callipers. At the end of the experiment, the rats' blood was taken from heart and for the pathological investigation the right back leg joints were taken out. In plasma malondialdehit, tumor necrozis factor-alfa, interleukin-1beta, interleukin-2, interleukin-6, interleukin-10 levels were measured and their joints were investigated histopathologically. After Freund's Complete Adjuvant application in 17th day, 0th day of the right paw measurement values and the control group (group 1) compared with the values in the edema was statistically significant. Right paw diameter in 27. day values compared to the values of 17. day first group of a change in the values were not statistically significant 17 - 27 days paw diameter measurements statistically 3, 4, 5, 6, 7 are seen to be of a significant reduction in the groups. Dimethyl sulfoxide, erdostein, caffeic acid phenetyl ester ve caffeic acid phenetyl ester + erdostein (combined) treatment groups in an experimental model of adjuvant arthritis and histopathological paw edema measurements show that the anti-inflammatory effect in line. Erdosteine and the co-administration of caffeic acid phenetyl ester in the combined group (group 6), one of the histopathological findings of adjuvant arthritis vascular proliferation, synovial proliferation, edema and inflammation were reduced. If the parameters in the measurement of pain alone erdosteine and it is seen that the analgesic effect of caffeic acid phenetyl ester treatment. But on oxidative stress and inflammatory cytokines meaningful results could not be obtained.