Hipertansif gebelerde prorenin reseptör gen polimorfizmi
Pro(renin) gene polimofizm: hypertansive pregnants via healthy pregnants
- Tez No: 359303
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZDEMİR HİMMETOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
 - Anahtar Kelimeler: Kan basıncı, polimorfizm, (Pro)renin reseptör, Blood pressure, polymorphism, (pro)renin receptor
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada gebelik sırasında kan basıncı yüksekliği ile komplike olan değişik hastalık komplekslerinde PRR gen polimorfizminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda takip edilen 24 adet preeklampsi+eklampsi, 20 adet kronik hipertansiyon, 20 adet gestasyonel hipertansiyon hastası ile birlikte 20 sağlıklı birey olmak üzere toplam 84 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan hasta ve kontrollerden elde edilen kan örnekleri dondurularak daha sonra PPR gen polimorfizmi çalışması Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Anabilim Dalı Laboratuarlarında yapılmıştır. Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına göre gebelikte hipertansif durumlarla komlike olan hastalardan kronik hipertansiyonu olan 20 hastanın 3'ünde (%15), gestasyonel hipertansiyonu olan 20 hastanın 3'ünde (%15) ve preeklamptik ve eklamptik 24 hastanın 2'sinde (%8.33) (Pro)renin reseptör gen polimorfizmi saptandı. Gebeliği normotansif seyreden 20 sağlıklı gebede ise (Pro)renin reseptör gen polimorfizmi saptanmadı. Bununla birlikte, çalışmamızın sonucunda kronik hipertansiyon, preeklampsi, eklampsi ve gestasyonel hipertansiyon olan gebeler ile kontrol grubundaki gebeler arasında (Pro)renin reseptör gen polimorfizmi oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmedi. Kontrol grubunda hastalarda (Pro)renin reseptör gen polimorfizmi saptanmamasına rağmen hipertansif grubu oluşturan hastalarda (Pro)renin reseptörgen polimorfizmi tespit edilme oranları düşük olduğu için kontrol grubu ile fark istatistiksel olarak anlamlı düzeyde çıkmadı. Bununla birlikte gebelikte hipertansif komplikasyon gelişen hastalarda (Pro)renin reseptör gen bozuklukları bir grup hastada hipertansif olayların gelişiminde rol alabileceğini göstermektedir. Çalışmanın bulguları istatistiki anlamlı farkı ortaya koymamış olsada, (Pro)renin reseptör gen polimorfizminin gebeliğin hipertansif komplikasyonlarını öngörmede kullanılabilirliğini göstermek için daha fazla hastanın katılımının olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study it was aimed to compare maternal PRR polimorfizm for different hypertensive disorders of pregnancy and normotensive controls. Material and Method: A total of 84 pregnant women, after patient approval, are divided into 4 groups: 24 patients with preeclampsia or eclampsia, 20 patients with chronic hypertension, 20 patients with gestational hypertension, and 20 healthy control patients. For all groups blood is taken with tubes that include EDTA for DNA isolation. Reseptore genes are studied with DNA isolation kits Pro(renin). RESULTS As a result of our study, from patients complicated with hypertensive disorders in pregnancy; 3 patients from 20 (%15) in the chronic hypertension group, 3 patients from 20 (%15) in the gestational hypertensive group, 2 patients from 24 (%8.33) in the preeclampsia and eclampsia group (Pro)renin reseptor gene mutation was detected. According to pregnant women in the control group, pregnant women with chronic hypertension, preeclampsia, eclampsia, and gestational maternal hypertension in terms difference of (Pro)renin receptor gene polymorphisms was not statistically significant. Despite (Pro)renin receptor gene polymorphism was not detected in control group, the gene receptor polymorphism rate detected in hypertensive group was low that's why the results were not statistically significant. (Pro)renin receptor gene polymorphism can be the cause of hypertensive disorders developing in pregnancy. Results of this study showed no statistically significant difference between the groups, but more studys with more participant are needed to show the effect of (Pro)renin receptor gene polymorphism in hypertensive disorders.