Kritik yoğun bakım hastalarının değerlendirilmesinde 'Modifiye early warning score' (MEWS) kullanımı
Using Modified early warning score mews in critical care unit patient's evaluating
- Tez No: 359314
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: MEWS, APACHE, SOFA, MORTALİTE, MEWS, APACHE, SOFA, MORTALITY
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yoğun bakım üniteleri multidisipliner yaklaşım gerektiren birimlerdir. Normal hastane bakım ve tedavisinin yeterli olmadığı; organ sistem fonksiyonlarının kısmen veya tamamen yitirildiği; ağır bir hastalık, zehirlenme, travma veya operasyon gibi nedenlerden dolayı ölme ihtimali yüksek olan kişiler yoğun bakım ünitelerindeki hasta profilini oluştururlar. Takip edilen hastalarda prognozu önceden belirlemek, tedavilerini yönlendirmek, klinik çalışmalarda hastaları gruplandırılmak için çesitli skorlama sistemleri geliştirilmiştir.İlk kullanılan skorlama sistemi APACHE 'dir.MEWS son zamanlarda geliştirilmiş, basit ve kullanımı kolay bir skorlama sistemidir.Biz bu çalışmamızda MEWS skorlamasının yoğun bakım mortalitesi,30 günlük mortalite ve mükerrer yoğun bakıma yatışı öngermedeki etkinliğini göstermeyi ve etkinliği kanıtlanmış APACHE ve SOFA ile karşılaştırmayı amaçladık. Çalışma Ocak 2012-Nisan 2013 yıllarında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Kritik Bakım Ünitesinde gerçekleştirildi.Prospektif gözlemsel olarak gerçekleşen çalışmaya kritik bakım birimine yatırılan 18 yaş ve üstü hastalar dahil edildİ. Sonuç olarak MEWS sistemi YBÜ'de mortalite ve 30 günlük mortaliteyi tahmin etmede APACHE II ve SOFA ile yüksek/orta oranda korelasyon göstererek; kullanıma uygun olduğunu düşündürmektedir. Ancak mükerrer YBÜ yatış ihtiyacını tahmin etmede yetersiz olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Intensive care units are units in which multidisciplinary approach is necessary. Patients who have the probability of dying in intensive care units in which, care and treatments are not sufficient; there is organ system function is partially or entirely lost or for reasons such as a severe illness, poisoning, trauma or surgery, constitute the patient profile. To predetermine the prognosis of followed patients, to direct their treatments and to form a group of patients in clinical studies, various scoring systems are developed. The first used scoring system is APACHE. MEWS is developed in the recent time and it is a very simple scoring system which is easy to use. Our purpose in this study is to compare APACHE and SOFA that have proven efficacy and to show the efficacy of repeated prediction stay in intensive care units intensive unit's mortality of MEWS scoring, 30 days of mortality and the intensive care mortality of MEWS scoring. Study is conducted between January, 2012 and April, 2013 in Meram, Faculty of Medicine, and department of Emergency Service Critical Care Unit. This study which is conducted as a prospective observation included patients who are at the age of 18 or more. To conclude, MEWS system showed a high / medium rate correlation with APACHE II and SOFA in mortality in Intensive Care Unit and in predicting 30 days of mortality. Therefore; MEWS system is thought to be suitable to use. However; in predicting the need of repeated stay in Intensive Care Unit, the insufficiency of MEWS system is understood.