Şokta RUSH (rapid ultrasound for shock and hypotension ) kullanılabilirliğinin araştırılması
The investigation of apliability of RUSH ( rapid ultrasound for schok and hypotension ) in shock
- Tez No: 359326
 - Danışmanlar: DOÇ. ABDULLAH SADIK GİRİŞGİN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
 - Anahtar Kelimeler: Hipotansiyon, RUSH, şok, ultrasonografi, Hypotension, RUSH, shock, ultrasound
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil serviste nontravmatik hipotansif hastaların tanı ve tedavi süreci için RUSH protokolünde ultrasonografinin faydası ve kullanılabilirliğini araştırmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Servis ve Kritik Yoğun Bakım ünitesinde 2012-2013 yılı içerisinde başvuran, nontravmatik hipotansif 102 vaka çalışmaya dâhil edildi. Çalışma prospektif olarak gerçekleştirildi. Vakaların ultrasonografik değerlendirilmesinde, kalp kontraktilitesi, perikardial effüzyon kardiak tamponat sol/sağ ventrikül çap oranı, VCI çapı ve kollaps oranı, pulmoner konjesyon ve kayma varlığı, karın içi serbest sıvı, aort anevrizması, aort diseksiyonu, bacak ven trombozu araştırılarak ön tanıya ulaşıldı. Ultrasonografik tanı sonrası her hastanın retrospektif hastane dosyası incelendi. Elde edilen ultrason görüntüleri, uzman hekimler tarafından değerlendirilen BT, direkt grafi ve ultrasonografi sonuçları ile kıyaslandı. Son olarak RUSH protokolü ile elde edilen tanılar, vakalarda tespit edilen kesin tanılarla karşılaştırıldı ve hipotansiyon ayırıcı tanısında RUSH protokolünün etkinliği değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 102 kişi dâhil edildi. Hastaların ortalama yaşı 67.3±19.1 idi. Hastaların 53'ü (%52.0) erkek, 49'u (%48.0) kadınlardan oluşmaktaydı. Geliş ortalama sistolik kan basıncı 83.0±10.7 mmHg, diastollik kan basıncı 50.0±14.8 mmHg, nabız 98±25 vuru/dak ve şok indeksi 1.21±0.40 olarak tespit edildi. Yatakbaşı ultrasonografi ile elde edilen tanıların ve son klinik tanıların arasındaki uyum % 99, protokolün sensitivitesi % 100, spesifitesi % 94, pozitif predictive değeri % 98, negatif predictive değeri % 98 bulunmuştur. Sonuç: Nontravmatik hipotansif hastaların RUSH protolü ile yapılan hasta başı ultrasonografik tanı ile elde edilen son klinik tanı arasında % 99 uyum bulunmuştur. RUSH protokolü nontravmatik hipotansif hastaların tanısal süreci ve tedavi yaklaşımında rehberlik için önemli bir potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed at investigating the usefulness and usability of the RUSH exam in the diagnostic and treatment processes of non-traumatic, hypotensive patients attending emergency service. Material and Method: 102 patients attending the Emergency Service and the Critical Care Unit at the Meram Medical School of Necmettin Erbakan University between 2012-2013 were included in the study. The study was conducted as a prospective study. In the ultrasound assessment of the patients; myocardial contractility, pericardial effusion, cardiac tamponade, the left to right ventricular diameter ratio, the VCI diameter and the collapse rate, the presence of pulmonary congestion and shift, free fluid within the abdominal cavity, aortic aneurysm, aortic dissection and vein thrombosis in the legs were investigated to make a preliminary diagnosis. Following the ultrasound-based diagnosis, hospital records of each patient were reviewed retrospectively. Ultrasound images were compared to CT, plain radiographs and ultrasound results by the relevant specialist physicians. Finally, the diagnoses made by using RUSH protocol were compared to the final diagnoses of the cases and the efficacy of the RUSH protocol in the differential diagnosis of hypotension was analyzed. Results: 102 individuals were included in our study. The mean age of the patients was 67.3±19.1 years. 53 (52.0%) out of 102 patients were male and 49 (48.0%) patients were female. On admission, the mean systolic blood pressure was found as 83.0±10.7 mmHg and diastolic blood pressure was 50.0±14.8 mmHg, the mean pulse was found as 98±25 beats/minute and the mean shock index was found as 1.21±0.40. The consistency between the bedside ultrasound- based diagnoses and final diagnoses was found as 99%, the protocol sensitivity was 100%, specificity was 94%, positive predictive value was 98 % and negative predictive value was found as 98%. Conclusion: The consistency between the bedside ultrasound based-diagnosis made according the RUSH protocol and the final diagnosis was found as 99% in non-traumatic hypotensive patients. RUSH protocol has a significant potential for guiding the diagnostic process and treatment approach in non-traumatic hypotensive patients.