Serebral palsili engellilerde yardımcı cihaz kullanımının değerlendirilmesi
Assessment of the use of assistive devices in patients with cerebral palsy
- Tez No: 359343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: GMFCS, MAS, Ortez, Serebral Palsi, Yardımcı Cihaz, GMFCS, MAS, Orthosis, Cerebral Palsy, Assistant devices
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Motor bozukluk ve fonksiyonel kaybı ön planda olan serebral palside destekleyici bir tedavi yöntemi de yardımcı cihaz ve ortez uygulamalarıdır. Ülkemizdeki serbral palsili engellilerin yardımcı cihaz kullanımı hakkında bilgi edinmek amacıyla; tanımlayıcı bir çalışma olarak, Istanbul ilinde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde fizyoterapi programına alınmakta olan serebral palsili engellilerde ortez ve yardımcı cihazların kullanımı motor fonksiyon düzeyleriyle ilişkili olarak değerlendirilmiştir. Bu amaçla Ocak 2014 ile Haziran 2014 tarihleri arasında 6 merkezde 2-18 yaş arası 86 SP'li engelli çalışmaya dahil edilerek hastalara Serebral Palsili Engelli Değerlendirme Formu doldurulmuş, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi skorları, Modifiye Ashworth Skalası skorları, kullanılan ortez ve yardımcı cihaz tipleri araştırılmıştır. Seksenaltı olgudan 51'i yardımcı cihaz kullanmaktaydı. Hastaların KMFSS düzeyleri ve bedensel engel düzeylerinin, yardımcı cihaz kullanımı ve yardımcı cihazın fonksiyonelliğe katkısı üzerinde; spastisite düzeylerinin yardımcı cihaz kullanımı üzerinde; SP'nin tutulum şeklinin yardımcı cihazın fonksiyonelliğe katkısı üzerinde etkisi istatistiki açıdan anlamlı bulunmuştur (p < 0.05). MAS ve KMFSS düzeyleri arasında zayıf (rs: 0,625) korelasyon bulunmuştur. Hastaların zihinsel engel düzeyleri, SP'nin tipi ve ek sorun varlığının yardımcı cihazın fonksiyonelliğe katkısı üzerinde etkisi istatistiki açıdan anlamlı bulunmamıştır (p > 0.05). Sonuç olarak kaba motor fonksiyon düzeyinin ve bedensel engel düzeyinin, yardımcı cihaz kullanımı ve yardımcı cihazın fonksiyonelliğe katkısı üzerinde, Spastisite düzeyinin yardımcı cihaz kullanımı üzerinde, SP'nin tutulum şeklinin yardımcı cihazın fonksiyonelliğe katkısı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Daha geniş serilerle yapılan çok merkezli çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Assessment of the Use of Assistive Devices in Patients with Cerebral Palsy. At the forefront in cerebral palsy is motor impairment and functional loss and a supportive treatment method is the application of assistive devices and orthotics. The aim of this study was to obtain information about the use of assistive devices in Cerebral Palsy (CP) in Turkey. Accordingly a descriptive study was planned and conducted on disabled children with Cerebral Palsy who received physiotherapy and education in Special Education and Rehabilitation Centers in Istanbul. The existence and use of orthoses and assistive devices in relation to the level of motor function was evaluated. Between January and June 2014, 86 CP children aged 2-18 from six centers were included patients to this study. The Cerebral Palsy Disabled Evaluation Form, the Gross Motor Function Classification System scores, Modified Ashworth Scale scores, used orthoses and assistive devices types were investigated. 51 of 86 used assistive devices. There was a significant relation between GMFCS levels and levels of disability of patients with the use of assistive devices and the contribution of the assistive device on functionality; levels of spasticity was found to have an effect on the use of assistive devices; There was a statistically significant relation between CP involvement patterns and the contribution of the assistive device on functionality (p < 0.05). Between MAS and GMFCS levels a weak (rs: 0.625 ) correlation was found. Mental disability levels of patients, additional problems and the CP type had no significant effect on the functionality of the device ( p> 0.05). In summary, gross motor function level and physical disabilities showed an effect both on assistive device use and the contribution of the device on functionality. Spasticity level showed an effect on the use of assistive devices. CP's involvement pattern had also an effect on the contribution of the device on functionality. Multicenter studies made with larger series of are needed.