Üniversite hastanesinde görev yapan yönetici hemşirelerin sessiz kaldığı konular ve sessizliğini etkileyen faktörler
The i̇ssues on whi̇ch the manager nurses employed i̇n the Uni̇versi̇ty hospi̇tal do not comment at all and the factors that effect thei̇r si̇lence
- Tez No: 359342
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜMER ULUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Yönetici Hemşirelik, Örgütsel Sessizlik, Yönetici Hemşirelerde Sessizlik- 2, Nursing, Manager Nursing, Organizational Silence, Silence İn Manager Nurses
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma Üniversitesi hastanesinde görev yapan yönetici hemşirelerin sessiz kaldığı konuları ve sessizliğini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişkisel olarak gerçekleştirildi. Araştırma Ağustos 2013- Ağustos 2014 tarihleri arasında İstanbul' da bir üniversite hastanesinde 101 yönetici hemşire ile yapıldı. Araştırmada veri toplama aracı olarak; demografik özellikler ve konuşma eğilimi soru formu ve Çakıcı (2007); tarafından geliştirilen Örgütsel Sessizlik Ölçeği kullanıldı. Ölçeğin ilk bölümü "sessiz kalınan konulara ''ilişkin 26 önermeden ve 5 alt boyuttan (etik ve sorumluluklar, yönetim sorunu, çalışanların performansı, iyileştirme çabaları, çalışma olanakları) oluşmaktadır. Ölçeğin ikinci bölümü ise, ''sessiz kalma nedenleri ölçeği '' 31 önerme ve 5 alt boyuttan (yönetsel ve örgütsel nedenler, işle ilgili korkular, izolasyon korkusu, tecrübe eksikliği, ilişkileri zedeleme) oluşmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 20.0 istatistik paket programı, tanımlayıcı istatistiksel metotların yanı sıra (ortalama, standart sapma, frekans, yüzde), Kruskal-Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanıldı. Araştırmada yönetici hemşirelerin %38.3 'ünün sorunları üst düzeydeki yönetici hemşirelerle paylaştıkları, en öncelikli sessizlik nedenlerinin ''yönetsel ve örgütsel nedenler'' ve ''izolasyon korkusu'' olduğu ayrıca ''etik ve sorumluluklar'' konusunda çok nadir sessizliği tercih ettikleri saptanmıştır. Sessizliğe en az neden olan konunun ''tecrübe eksikliği'' olduğu, en öncelikli sessizlik nedenleri ise ''yönetsel ve örgütsel nedenler ile izolasyon korkusu'' olduğu saptanmıştır. Problemle karşılaşıldığında; ''izolasyon korkusun''dan konuşulmadığı belirlendi ve endişeli olunan bir konularda ''ilişkileri zedelememe'' nedeniyle her zaman sessiz kalındığı saptanmıştır. Ayrıca çalışılan birim ile sessiz kalınan konular arasında ve ayrıca kurumda çalışma yılı ile sessizlik nedenleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was performed as descriptive and relational, the issues on which, the manager nurses employed in a University of medicine are silents and the factors that affect their silence. The study was surveyed between August 2013 – August 2014 with 101 manager nurses thet employed at a University hospital in İstanbul. Demographic characteristics , questionnaires of speaking trends and designed by Çakıcı (2007) Organizational Silence Scale were used as the data collection tool in the study . The first part of the scale has been comprised of 26statements regarding to the issues no comment was given and 5 sub-dimensions '' ethichs and responsibilities, management issues, employers performance, rehabilitation works, career options''. The second part of the scale ''the scale of the reasons to be silent '' has been comprised of 31 statements and 5 sub-dimensions ''managerial and organizational reasons, phobias pertaining their jobs, phobia as regards the likelihood of being isolated, lack of experience, breaking relations''. İn the evaluation of the data were used SPSS 20.0 statistical software package, descriptive statistical methods (average, standard deviation, frequency, percentage), Kruskal -Wallis and Mann-Whitney U tests. The study revealed that % 38,3 of the manager nurses shared their problems with their superiors, their great priority reasons of silence were ''managerial an organizational reasons and fear of isolation'' in adition to they hardly preferred silence about to ''ethics and responsibilities''. The issue that minimum causing of silence is lack of experience, top priorty reasons of silence was determined that ''managerial and organizational reasons with the fear insulation''. When faced with a problem; it was not spoken because of ''fear of isolation'' they were always silent about the matter which they were anxious for becauseof ''undetermine relations'' and relation between ''unit of work in organizayion, the matter which they were silent about , year of work in organization and cause of silence were statistically significant