Farklı egzersiz tiplerinin kardiyak yeniden şekillenme ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between cardiac and different types of exercises
  1. Tez No: 359472
  2. Yazar: İZZET UÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Kardiyak, Kardiyak Yeniden ġekillenme, Ġki Boyutlu Görüntüleme
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma uzun mesafe koşucuları ile güreşçilerin kardiyak mekanik fonksiyonlarını iki boyutlu görüntüleme yöntemi ile değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Çalışmamız kesitsel bir çalışma olup, daha önce bilinen bir kalp hastalığı olmayan, haftada en az 4 gün antrenman yapan 15 güreşçi ile 14 uzun mesafe koşucusu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sporcuların kardiyak yapıları iki boyutlu strain görüntüleme yöntemiyle, diğer fizyolojik özellikleri ise bio impedans analiz yöntemiyle tespit edilmiştir. Elde edilen verilere SPSS 19.00 istatistik paket programında bağımsız gruplarda T testi uygulanmıştır. Araştırmamız sonucunda güreşçiler ile atletlerin fizyolojik özellikleri arasında farklılık olmadığı, kardiyak özelliklerinden yalnızca SEPR (septum duvar kalınlığı) değerlerinin anlamlı olarak uzun mesafe koşucuları lehine yüksek olduğu, nabız değerlerinde ise güreşçilerin dinlenik nabızlarının anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Güreş ile atletizmde uzun mesafe koşucularının antrenman ve müsabakalarında yüklenme farklılıkları olmasına rağmen, fizyolojik özelliklerinde olduğu gibi septum duvar kalınlığı hariç kardiyak yeniden şekillenme parametrelerinde de farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is done to evaluate the mechanical functions of long distance runners and wrestlers through two dimensional screening. The study .s a cross-sectional and done on 15 wrestlers and 14 long distance runners who has no heart illness and does training at least 4 days a week. The cardiac structures of the sportsmen have been analyzed through two-dimensional strain screening, and other physiologic features has been analyzed through bio impedance method. T test has been applied to the gained to the data in SPSS 19.00 for windows packet program in independent groups. As a result of the study, it is determined that there is no difference between the physiologic features of wrestlers and runners, only long distance runners has significantly high degree of septum wall thickness and resting pulse of the wrestlers are significantly high. Though the overload in the training and competition of long distance runners in wrestling and athleticism, it is concluded that there is no difference in cardiac remodeling parameters expect septum wall thickness as well as in physiologic features. Key Words : Exercise, Cardiac, Cardiac Remodeling, Two-Dimensional Screening