Molekül baskılanmış katı-faz ekstraksiyon tekniğini kullanarak telmisartanın çeşitli ortamlardan florimetrik yöntemle tayini
Determination of telmisartan by using molecular imprinting solid-phase extraction fluorimetric technique in different media
  1. Tez No: 359532
  2. Yazar: HÜMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler baskılanmış polimer, katı-faz ekstraksiyonu, spektroflorimetri, telmisartan, Molecularly Imprinted Polymer, Solid Phase Extraction, Spectroflourimetry, telmisartan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, Tel'in çeşitli ortamlardan tayini için yeni, duyarlı ve seçici olan bir moleküler baskılanmış katı-faz ekstraksiyonu (MISPE)-spektroflorimetrik yöntem geliştirildi. Fonksiyonel monomer olarak DMAEMA, çapraz bağlayıcı olarak EGDMA, başlatıcı olarak AIBN ve porojen olarak Chl seçildi. SPE sorbenti olarak kullanılan MIP ve NIP UV lamba altında buz kalıpları arasında sentezlendi. Biyolojik ortamın girişim yapıcı özelliği MISPE tekniği ile ortadan kaldırıldı ve Tel normalde tayini zor olan bir ortamdan kolaylıkla tayin edildi. MISPE'nin matriks giderici etkileri ve spektroflorimetrenin duyarlılığı sayesinde Tel, düşük derişimlerde hem organik hem de sulu ortamlarda kantitatif olarak tayin edilebildi. Çalışma idrar üzerine uygulandı. MIP ve NIP için bulunan geri kazanım değeri sırasıyla 76.6 ± 1.46(%) ve 32.76 ± 2.95(%) olarak hesaplandı. Gözlenebilme sınırı 0.0282 µg/mL, tayin sınırı 0.0854 µg/mL, doğrusal aralık 0.1-0.8 µg/mL, olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, a sensitive and selective MISPE-spectrfluorimetric method has been developed for the determination of Telmisartan (Tel) in different media (aqueous, organic and human urine) . DMAEMA was used as functional monomer, EGDMA as a cross-linker, AIBN as an initiator and Chl as a porogen. MIP and NIP which was used as SPE sorbent have been synthesized using UV lamp. Matrix effect of biological media was removed by MISPE technique and Tel was easily determined in different harsh media. Owing to selectivity of MISPE technique and sensitivity of spectrofluorimetry, Tel has been successfully analysed quantitatively in both organic and aqueous media at low concentrations. High mean recovery (for MIP, 76.6% ± 1.46 and for NIP, 32.76% ± 2.95) and low %RDS values were obtained for spiked Tel in human urine samples. Relatively high intra-day and inter-day precision results were also obtained. The linear range of the calibration curve was in the range 0.1 to 0.8 µg/mL for developed method. Limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) values were 0.0282 and 0.0854 µg/mL, respectively.