Yeni nesil metal baskılanmış mikroküre sentezi ve bu mikrokürelerin ICP-OES ile bazı metallere karşı tayin performansının incelenmesi
A novel metal imprinted microbeads and investigation which is based on their performance against to the some metals by using the ICP-OES synthesis
- Tez No: 374614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM KARABÖRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İyon baskılanmış polimer, Mikroküre, Önderiştirme, Katı-faz ekstraksiyonu, Cu(II) iyon, ICP-OES, Ionimprinted polymers, Microspheres, Preconcentration, Solid-phase extraction, Cu (II) ions, ICP-OES
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, sulu çözeltilerden Cu(II) iyonlarının seçici olarak uzaklaştırılması için kullanılabilecek iyon baskılanmış polimerler hazırlanmıştır. Bu amaçla, polimerik adsorbentin sentez aşamasında fonksiyonel monomer olarak (E)-2-hidroksi-5-((vinilfenil)diazonil)benzaldehit kullanılmıştır. Kalıp molekül Cu+2 iyonu ile fonksiyonel monomer etkileştirilerek dispersiyon polimerizasyon tekniği ile Cu(II) baskılı poli[Cu(C15H11N2O2)] mikroküreleri sentezlenmiştir. Daha sonra baskılı polimerlerden Cu(II) iyonları 4 M HNO3 çözeltisi kullanılarak uzaklaştırmıştır. Böylece yapıda Cu(II) iyonlarına özgü seçici bölgeler oluşturulmuştur. Cu(II) baskılanmış poli[Cu(C15H11N2O2)] mikrokürelerinin spesifik yüzey alanı 374,26m2/g ve şişme oranı %80 olarak bulunmuştur. Maksimum adsorpsiyon kapasitesi, optimumpH, adsorpsiyon denge zamanı sırasıyla 153.03 mg/g, 8-10 aralığı ve 30 dakika olarak tespit edilmiştir. Elementel analiz sonuçlarına göre baskılama öncesi; C%: 55.72, H%:6.756, N%:0.555 baskılama sonrası C%:58.81, H%:6.998, N%:0.570 olarakbulunmuştur. C, H ve N yüzdelerindeki artış yapıdan kalıp molekülün uzaklaştığını göstermiştir. Baskılanmış mikrokürelerin bağıl seçicilik katsayısı Cu(II)/Ni(II), Cu(II)/Pb(II), Cu(II)/Zn(II) ve Cu(II)/Co(II) için sırasıyla 13.09, 57.88, 44.719 ve 35.006 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar; Cu(II) baskılanmış mikrokürelerin Cu(II) iyonlarına karşı daha seçici olduğunu göstermiştir. Yapılan tekrarlanabilirlik çalışmaları Cu(II) baskılanmış poli[Cu(C15H11N2O2)] mikrokürelerin adsorpsiyon kapasitesinde önemli bir azalma olmaksızın tekrar tekrar kullanılabilir olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In thisstudyionimprinted polymershave been prepared,whichcanbeusedfor theselectiveremovalofCu (II) ionsfromaqueous solution. For this purpose (E) 2-hydroxy-5-((vinylphenyl)diazonil) benzaldehydewas used as a functional monomer during the synthesis stage of polymericadsorbent. Cu(II) imprinted poly[Cu(C15H11N2O2)]microbeads were synthesized from the reaction of template ions Cu+2 with the functional monomer thanks to usage of the dispersion polymerization techniques.Then, Cu (II) ions were removed using 4 M HNO3 solution. So that the formed regions of the structure were specific selector for Cu (II) ions. The specific surface area of the Cu(II) imprinted poly[Cu(C15H11N2O2)]microbeads was found to be 374.26 m2/g, and the swelling ratio was about to %80.The maximum adsorption capacity, optimum pH and equilibrium adsorption timewere determined to be 153.03 mg/g, range of 8-10 and 30 min, respectively. According to the elemental analysis results, before imprinting; C%: 55.72, H%:6.756, N%:0.555 after imprinting; C%:58.81, H%:6.998, N%:0.570. C, Hand Npercentageincrease in thestructureof moleculeshowed that template molecule left the structure.The relative selectivity coefficients of imprinted microbeads for Cu(II)/Ni(II), Cu(II)/Pb(II), Cu(II)/Zn(II) and Cu(II)/Co(II) were 13.09, 57.88, 44.72 and 35.01, respectively. These results haveshownthat Cu(II) imprintedmicrospheres are more selective towards Cu(II) ions. The Cu(II) imprinted poly[Cu(C15H11N2O2)]microbeadscould be used many times without decreasing their adsorption capacities significantly.