Alt yarı sürmüş 3.molar diş çekimi sonrası trombositten zengin fibrin uygulamasının alveolit insidansı ve cep derinliği üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of platelet rich fibrin on alveolitis incidence and probing depth after partially erupted mandibular 3TH molar tooth extraction
  1. Tez No: 359594
  2. Yazar: HAMİYET ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT BORA SAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alt yirmi yaş dişi, Alveolit, Cep Derinliği, Trombositten Zengin Fibrin, Alveolitis, Mandibulat Third Molar Tooth, Platelet Rich Fibrin, Probing Depth
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmayla, çekim soketlerinde yara iyileşmesini hızlandırdığı bildirilen trombositten zengin fibrin uygulamasının, alveolit ve komşu 2. molar dişin distal yüzeyindeki cep derinliği üzerine kısa dönem etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya çift taraflı yarı sürmüş yirmi yaş dişine sahip, sistemik problemi olmayan 50 hasta dahil edilmiştir. Çekim soketlerinden bir tanesine hasta kanından elde edilen PRF uygulanmış, diğer taraf çekim soketi ise boş bırakılmıştır. İşlem sonrası hastanın ağrı durumu, altı alt kategoriden oluşan VRS skalası ile değerlendirlmiştir. Bunun yanısıra soketteki pıhtı varlığı, pıhtının durumu, soket ve çevre doku iyileşmesi de çekimden 1 hafta sonra klinik olarak değerlendirilmiştir. 3. aydaki hasta kontrollerinde, sondalamayla komşu 2. molar diş distal yüzeyindeki cep derinliği ölçümleri yapılmıştır. Çalışmamızda PRF uygulamasının postoperatif ağrı üzerine etkilerini, 6 alt kategoriden oluşan VRS skalası ile incelediğimizde, çalışma grubunda işlemden sonraki 24. saatte ve 7. günde ağrı değerlerinin kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu görülmüştür. PRF uygulanan soketlerde alveolit insidansı % 8, boş bırakılan soketlerde ise % 18 olarak değerlendirilmiştir. Fakat sonuç istatiksel olarak anlamlı bir değer teşkil etmemektedir. Diş çekiminden sonraki 3. ayda hastaların sondalamada cep derinliği ölçümleri yapıldığında, iki grupta da periodontal cebe rastlanmamıştır. Gingival sulkus derinliği değerlendirilmiştir. PRF uygulamasının kısa dönem sulkus derinliği üzerine etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this work, it is aimed to evaluate the effect of PRF implementing, which is reported to aid in wound healing of extraction sites, on the incidence of alveolitis and probing depth at distal surface of adjacent 2. molar tooth at short term period, after partially erupted mandibular 3. molar tooth extractions. 50 patients, without any systemic problem, who had bilateral partially erupted mandibular 3. molar tooth were included in this study. One of the extraction site was filled with PRF, the other site was empty. Postoperative pain was evaluated with verbal rating scale which is classified to 6 categories. Also presence and quality of clot at the extraction site, the healing at the extraction socket and periphery soft tissue was evaluated with clinic examination after 1 week of extraction. All patients were recalled after 3 months, probing depth on distal surface of adjacent 2. molar tooth was evaluated. This study demonstrated statistically significant reduction of postoperative pain, at 24. hour and 7. day evaluations of VRS scale, at the sockets treated with PRF when compared with the empty sockets. The group of sockets were treated with PRF demonstrated a 8% incidence of alveolitis while the empty sockets demonstrated 18% incidence of alveolitis. But the result wasn't statistically significant. The evaluation of probing depth on distal surface of 2. molar teeth after 3 months of extraction, demonstrated no periodontal pocket depth. So gingival sulcus depth was evaluated. The results showed that PRF application didn't effect the sulcus deptth at short term period.