Tip 2 diyabetli bireylerde yeme davranışları ve diyete uyum durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of eating behaviors and diet compliance in individuals with type 2 diabetes
- Tez No: 880486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA TEVFİKOĞLU PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, diyete uyum, yeme davranışları, yeme bozukluğu, Diabetes, diet compliance, eating behaviors, eating disorders
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı tip 2 diabetes mellitus tanılı hastaların yeme tutum ve davranışları ile yeme bozuklukları riskini belirlemek ve diyete uyumlarını incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Bahçelievler Devlet Hastanesi Diyet Polikliğine başvuran 95'i kadın (%71,43) 38'i erkek (%28,57) 133 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirildi. Katılımcılara sosyo-demografik bilgiler, hastalık durumu, beslenme alışkanlıkları, duygusal yeme davranışı ve antropometrik ölçümlerin yer aldığı 5 bölümden oluşan sorular ile Yeme Tutum Testi Kısa Formu (YTT-26) ve Diyet Öz etkinlik İnançları Ölçeğini (DÖİÖ) içeren anket formu yüz yüze uygulandı. Bulgular: Tüm katılımcıların %42,11'inde bozulmuş yeme davranışı saptanmıştır. Ortalama YTT-26 toplam puanı 17,71±9,77'dir. YTT-26 puanı kadınlar, ilkokul ve öncesi eğitim düzeyi ile herhangi bir işte çalışmayanlarda daha yüksektir (p0,05). BKİ ortalama düzeyi 33,88±6,35'tir. Kadınların BKİ ortalaması erkeklerden daha yüksektir (p0,05). Sonuç: Diyabetli bireylerin diyete uyum ve öz yönetim konusunda yaşadığı zorluklar yeme davranış bozukluğu riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle diyabetli bireylere tanı konulmasının ardından beslenme ve diyet uzmanı tarafından tıbbi beslenme tedavilerinin başlatılması, diyabet eğitimi verilerek öz etkinliğin arttırılması ve yeme davranışları açısından taramaların yapılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The aim of this study is to determine the eating attitudes and behaviors and the risk of eating disorders of patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus and to examine their compliance with the diet. Material and Methods: The study was carried out with 133 volunteer participants, 95 women (%71,43) and 38 men (%28,57) who applied to Bahçelievler State Hospital Diet Clinic. A survey form consisting of 5-part questions including socio-demographic information, disease status, eating habits, emotional eating behavior and anthropometric measurements, as well as the Eating Attitude Test Short Form (EAT-26) and the Diet Self-Efficacy Beliefs Scale (DEBS), was administered to the participants face to face. Results: Disordered eating behavior was detected in 42.11% of all participants. The average EAT-26 total score is 17,71±9,77. EAT-26 score is higher in women, those with primary school education or less, and those who are not employed (p0,05). The average BMI level is 33.88±6.35. The average BMI of women is higher than men (p0,05). Conclusion: Difficulties experienced by individuals with diabetes in diet compliance and self-management may increase the risk of eating behavior disorders. For this reason, after the diagnosis of individuals with diabetes, it is important to initiate medical nutrition treatments by a nutritionist and diet specialist, to increase self-efficacy by providing diabetes education, and to screen for eating disorders.