Farklı elektronik 'Apex locator' ların çalışma boyu saptanmasında kuronal genişletme öncesi ve sonrasındaki etkinliklerinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
Farkli elektronik 'Apex locator' larin çalişma boyu saptanmasinda kuronal genişletme öncesi ve sonrasindaki etkinliklerinin karşilaştirilmali olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 360066
  2. Yazar: ERDAL PEHLİVANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ RAİF ERİŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: apex locator, preflaring, Raypex 5, Propex II, Root ZX mini
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Pehlivanoğlu, E. (2013). Farklı elektronik“apex lokater”ların çalışma boyu saptanmasında kuronal genişletme öncesi ve sonrasındaki etkinliklerinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Endodonti ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Bu çalışmanın amacı, farklı 'apex locator'ların kuronal genişletme öncesi ve sonrası çalışma boyu saptanmasındaki etkinliklerini karşılaştırmaktır. Çalışmada 60 adet gelişimini tamamlamış insan dişi kökü kullanılmıştır. Köklerin mesiodistal ve bukkolingual yönden röntgenleri alınarak kök rezorpsiyonu ve kırığı olan dişler çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmada, %5,25lik sodyum hipoklorit solüsyonu ile kanallar yıkandıktan sonra üzerinde rondel olan 15 numaralı K-eğe kullanılarak x6 büyütmeli cerrahi miksroskop eşliğinde 0,01 mm hassasiyetinde ölçüm yapılmıştır. Çalışma boyu toplam uzunluğun 1 mm eksiği olarak alınmıştır. Elektronik ölçüler, aljinat içeren bir model yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Kökler, 2 gruba ayrılmıştır. 1. Grupta S1 ve SX protaper aletleri ve 2. grupta .08/25 ve .06/30 numaralı K3 aletleri kullanılarak elektronik ölçümler 3 kere tekrar edilip ortalamaları alınmıştır. Güven aralığı, gerçek/ölçülen uzunluk farkı ve ölçülen uzunluk parametreleri karşılaştırıldığında elektronik 'apex locator'larda gerçek uzunluk ile mutlak değer farkları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Dolayısıyla, kuronal genişletme öncesi ve sonrasında yapılan ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Anahtar Kelimeler : apex locator, kuronal genişletme, Raypex 5, Propex II, Root ZX mini
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pehlivanoglu E.(2013). Comparison of the influence of preflaring on the accuracy of length determination with various electronic 'apex locator's. Istanbul University Department of Endodontics.Istanbul The objective of this in vitro study was to compare the effectiveness of different electronic apex locators in determining the working length before and after preflaring. 60 extracted human teeth roots with mature apices were used. Teeth with root resorptions and cracks were excluded from the study by taking their mesiodistal and buccolingual X-rays. After the canals were washed with 5,25% sodium hypochloride, the measurement was performed within the sensitivity of 0,01mm under a x30 surgical microscope by using a 15 K-file with a rondel on it. The working length was considered as 1mm short of the total length. Electronic measurements were performed by using a model with alginate. The roots were divided into 2 groups. In the 1st group, S1 and SX protapers and in the 2nd group .08/25 and .06/30 K3 files were used and the measurements were performed 3 times and their mean values were noted. When the reliability, actual/measured length difference and measured length parameters were compared, no statistically significant difference was found between the actual length and the absolute value in electronic apex locators. Thus, there was no statistically significant difference was observed between the measurements performed before and after preflaring.