Hemşirelerin kişisel değerleri ile etik duyarlılıkları arasında ki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between nurses' personal values and their ethical sensitivity level
  1. Tez No: 360082
  2. Yazar: BERNA KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERDİYE ŞENDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Etik, Etik Duyarlılık, Kişisel Değerler, Nursing, Ethics, Ethical Sensitivity, Personal Values
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Köktürk, B.(2013). Hemşirelerin Kişisel Değerleri İle Etik Duyarlılık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları, AD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Çalışma, hemşirelerin kişisel değerleri ile etik duyarlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı ilişki arayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Yalova ilinde bulunan iki devlet hastanesi ile iki özel hastanede çalışmakta olan hemşireler, örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 170 hemşire oluşturdu. Araştırma verileri, `Yapılandırılmış Soru Formu?, `Değerler Hiyerarşisi Ölçeği (DHÖ)? ve `Ahlaki Duyarlılık Anketi (ADA)? ile toplandı. Veriler bilgisayarda SPSS 15.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Örneklemdeki hemşirelerin yaş ortalaması 32±7,41 yıl, çoğunluğu kadın (%94,1), lisans mezunu (%54,1) ve 1-15 yıl arasında (% 76,4) mesleki deneyime sahipti. Hemşirelerin DHÖ ile değerlendirilen kişisel değer seçimlerinde, benzer oranlar (%28,2) ile siyasi ve ahlaki değerlerin ilk iki sırada yer aldığı görüldü. Daha sonra üçüncü sırada (%22,9) dini, dördüncü (%20,0) sosyal, beşinci (% 25,3) ve altıncı (% 23,5) olarak iktisadi değerlerin tercih edildiği ve yedinci (% 23,5) değer seçiminin de yine sosyal değerler olduğu saptandı. Estetik ve teorik değerler ise yedi değer sahası içinde öncelikli tercihler arasında bulunamadı. Hemşirelerin ADA toplam (X±SS 76,33±22,84) ve alt boyutları (otonomi 17,74±4,61; yarar sağlama 11,90±4,32; bütüncül yaklaşım 12,61±4,17; çatışma 6,74±2,65; uygulama 9,59±2,99; oryantasyon 9,87±3,90) puan ortalamalarına göre yüksek etik duyarlılık düzeyine sahip oldukları belirlendi. Hemşirelerin temel kişisel değer tercihlerine göre etik duyarlılık düzeylerinin farklılaştığı, sosyal değerleri temel olarak benimseyen hemşirelerin en yüksek iktisadi değerleri temel değer tercihi olarak benimseyenlerin ise en düşük etik duyarlılık düzeyine sahip olduğu görüldü. Sonuç olarak, hemşirelerin temel kişisel değer tercihlerine göre etik duyarlılık düzeylerinin farklılık gösterdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Köktürk, B.(2013). Determining the Relationship Between Nurses? Personal Values and Their Ethical Sensitivity Level. Istanbul University, Institute of Medical Sciences, Fundamentals of Nursing Department, Master?s Degree Dissertation. Istanbul. The study was performed as descriptive, comperative and correlational to evaluate the personal values and ethical sensitivity level of the nurses and to examine the relation in-between. The scope of the research is the nurses who are working in two state and two private hospitals in the province of Yalova. Sample of the research are 170 nurses who accepted to take part in this research. The data of the research were collected by using ?Structured Questionnaire?, ?Hierarchy of Vaues Scale? and ?Moral Sensitivity Questionnaire-MSQ? and analyzed by using SPSS 15.0 Statistical Package for Social Sciences. The statistical features of nurses who took part in the research are as follows: The mean age of sample is 32±7,41. Most of the nurses are women (% 94,1). %54,1 of them have bachelor?s degree and % 76,4 of them have 1-15 year work experience. Among the value choices of the nurses, political and moral values ranked first and second with similar percentage among the nurses in the sample (%28,2). Religious values ranked the third (%22,9), social values ranked fouth (%20,0), economic values ranked fifth (%25,3) and sixth (%23,5). The social values ranked seventh with %23,5. Aesthetic and theoretical values were not found amoung priority prefernce in the seven values area. The nurses? ADA total ((X±SS 76,33±22,84) and its sub-dimensions (autonomy is 17,74±4,61; expressing benevolence is 11,90±4,32; holistic approach is 12,61±4,17; experiencing conflict is 6,74±2,65; following praxis is 9,59±2,99; relational orientation is 9,87±3,90) are found to have high ethical sensitivity levels according to mean marks. It is seen that nurses ethical sensitivity levels differ according to their basic personal value prefernces. The findings show that nurses who adopt social values as their basic value have high ethical levels and nurses who adopt economic values as their basic value have the lowest ethical sensitivity level. In conclusion, it is determined that ethical sensitivity levels vary according to nurses basic personal value preferences.