Metabolik sendromlu hastalarda ürik asit düzeyleri ve kardiyovasküler hastalık ile birlikteliği
Uric acid levels and the association with cardiovascular disordersin patients with metabolic syndrome
  1. Tez No: 360135
  2. Yazar: EBRU KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR LEVENT ALTUNTOP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, Kardiyovasküler Hastalık, Ürik asit, Metabolic syndrome, cardiovascular disorder, uric acid
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
METABOLİK SENDROMLU HASTALARDA ÜRİK ASİT DÜZEYLERİ VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIK İLE BİRLİKTELİĞİ AMAÇ: Son yıllarda görülme sıklığı giderek artan metabolik sendrom komponentleri ile, pürin katabolizmasının son ürünü olan ürik asit ve kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. MATERYAL VE YÖNTEM: Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi iç hastalıkları, endokrinoloji ve kardiyoloji polikliniğine başvuran ve metabolik sendrom tanı kritelerine uyan 19'u erkek, 37'si kadın, toplam 56 hasta alındı. Kontrol grubuna benzer yaş ortalamasına sahip35'i erkek, 29'u kadın olmak üzere toplam 64 sağlıklı birey alındı. Vakaların detaylı tıbbi öyküleri alınarak, boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) , bel çevresi, sistolik ve diyastolik kan basınçları ölçüldü. Hastaların 12 saatlik açlık sonrası alınan venöz kan örneklerinde açlık kan glukozu, trigliserid, total kolesterol, HDL (Yüksek yoğunluklu lipoprotein), LDL (Düşük Yoğunluklu Lipoprotein) , ürik asit, kreatinin ve TSH bakılarak veriler oluşturuldu. İstatistiksel olarak yaş, cinsiyet, metabolik sendrom komponentleri ve ürik asit arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Framingham risk skorlaması kullanılarak yüksek riskli ve düşük riskli hasta grupları belirlendi. Metabolik sendrom komponentleri ve ürik asitin kardiyovasküler hastalıkla ilişkileri araştırıldı. SONUÇLAR:Metabolik sendrom grubunda kontrol grubuna göre, HDL düşüklüğü dışında, tüm metabolik sendrom parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı yükseklik mevcuttu. Ürik asit düzeyleri hasta grubunda ve kardiyovasküler hastalık öyküsü olan kadınlarda anlamlı olarak yüksek bulundu. Pozitif EKG (elektrokardiyografi) bulgusu olan erkeklerin ürik asit düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. Kadınlarda hiperüriseminin, EKG bulgusu olanlarda olmayanlara göre 24.2 kat daha fazla görüldüğü tespit edildi. TARTIŞMA VE ÖNERİLER:Çalışmamızda yüksek ürik asit düzeyinin metabolik sendromlu erkeklerde azalmış koroner kalp hastalığı prevalansı ile, kadınlarda ise artmış koroner kalp hastalığı prevalansı ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Orta Karadeniz bölgesinde, metabolik sendromun kardiyovasküler sonuçlarının erken tanınabilmesi için konvansiyonel yöntemlerin yanında, risk faktörlerinin ve ürik asit gibi parametrelerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Kadın ve erkeklerdeki farklı sonuçlarürik asitin kardiyovasküler hastalık ile olan ilişkisinde halen açıklanamamış mekanizmaların varlığını düşündürdüğündenürik asit mekanizması ile ilgili daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
URIC ACID LEVELS AND THE ASSOCIATION WITH CARDIOVASCULAR DISORDERSIN PATIENTS WITH METABOLIC SYNDROME OBJECTIVE: The aim of the study was to evaluate the relationship between the components of metabolic syndrome that increased in frequency in recent years: uric acid as the final product of the purine metabolism, and cardiovascular disorders. MATERIALS AND METHODS: A total of 56 patients (19 males and 37 females) who were admitted to the endocrinology and cardiology outpatient clinics of the department of internal medicine of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, and who met the diagnostic criteria for metabolic syndrome, were included in the present study. The control group included 64 healthy subjects (35 males and 29 females) matched for mean age. The detailed medical histories of the patients were obtained, and height, weight, body mass index (BMI), waist circumference, and systolic and diastolic blood pressure were measured in all patients. Fasting blood glucose, triglyceride, total cholesterol, HDL (high density lipoprotein), LDL (low density lipoprotein), uric acid, creatinine, and TSH were measured in venous blood samples obtained after 12 hours of fasting. The relationship between age, gender, components of metabolic syndrome, and uric acid levels were analyzed using statistical methods. The Framingham risk score was used to determine high risk and low risk patient groups. The association of the components of metabolic syndrome and uric acid levels with cardiovascular disorders was investigated. RESULTS: All parameters of metabolic syndrome with the exception of low HDL levels were significantly higher in the metabolic syndrome group compared to the control group. Uric acid levels were significantly higher in the patient group and in female patients with the history of cardiovascular disorder. The male patients with positive findings on ECG (electrocardiography) had lower uric acid levels compared to the control group. The frequency of hyperuricemia in females with positive ECG findings was 24.2-fold higher compared to females without any ECG findings. DISCUSSION AND RECOMMENDATIONS: The present study found that high uric acid levels were associated with decreased prevalence of coronary heart disease in male and increased prevalence of coronary heart disease in female patients with metabolic syndrome. In the Central Black Sea region of Turkey, the risk factors and other parameters such as uric acid levels must be evaluated along with the use of conventional methods in order to early identify cardiovascular consequences of the metabolic syndrome. The different results obtained in females and males suggest the involvement of unexplained mechanisms in the relationship between uric acid and cardiovascular disorder, which necessitates further studies on uric acid mechanisms.