Meme karsinomlarında primer odak ve lenf nodu metastazlarında twist-1 ve östrojen reseptör-beta ekspresyonu
The expression of twist-1 and estrogen receptor-beta in primary breast carcinoma and its lymph node metastasis
- Tez No: 360261
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP IŞIKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Twist-1, ER-β, lenf nodu metastazı, invaziv meme kanseri, grade, Twist-1, ER-β, lymph node metastasis, invasive ductal carcinoma, grade
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sirel, M.E. Meme Karsinomlarında Primer Odak ve Lenf Nodu Metastazlarında Twist-1 ve Östrojen Reseptör-Beta Ekspresyonu. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, 2014. Meme kanser gelişimindeki en önemli risk faktörlerinden biri östrojen maruziyetidir. Östrojen, meme dokusundaki etkilerini ER-β ve ER-α ile gerçekleştirir. Östrojen reseptör-α'nın meme kanserindeki klinikopatolojik önemi günümüzde bilinmekte olup, östrojen reseptör-β ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. Twist-1 meme tümörlerinde tümör invazyonu ve metastazı ile epitelyal-mezenkimal dönüşümde önemli olduğu düşünülen bir transkripsiyon faktörü olup, meme karsinogenezinde ve meme kanserinin prognozunda rolü olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada lenf nodu metastazı olmayan (grup 1) ve olan (grup 2) 50'şer olguda ER-β ve Twist-1 ekspresyonlarının; tümör grade'i, boyutu ve lokalizasyonu, hormon durumu ve lenf nodu durumu gibi klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi değerlendirildi. Tüm olguların % 89.8'inde normal meme dokusunda nükleer östrojen reseptör-β ekspresyonu görüldü. Nükleer ER-β ekspresyonu tüm olguların % 63.4'ünde pozitif bulunmuş lenf nodu durumu, tümör grade'i ve lokalizasyonu ile arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Östrojen reseptör-β'nın primer tümör ve lenf nodu metastazındaki ekspresyonu karşılaştırıldığında aralarında düşük uyum saptandı (p=0.019). Grup 2'deki grade 2 ve 3 olan olgularda nükleer ER-β pozitif olgu sayısı daha fazladır (% 56). Grade 1 tümörlerde ER-β ekspresyon sıklığı daha azdı (p=0.03). Tüm olgular ele alındığında ER-β'nın sitoplazmik ekspresyonu lenf nodu pozitif olgularda daha sıktı (p=0.008). Twist-1 ekspresyonu (nükleer) olguların % 80.3'ünde saptanmış olup normal meme dokusunda % 93.1'inde pozitiftir. Grup 2 olgularda Twist-1 ekspresyonu daha çok sağ memeye lokalize tümörlerde izlenmiştir (p=0.016). Twist-1 ekspresyonunun diğer klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi izlenmemiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Sirel, M.E. The Expression of Twist-1 and Estrogen Receptor-Beta in Primary Breast Carcinoma and Its Lymph Node Metastasis. Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Pathology, Thesis, Eskişehir, 2014. Estrogen exposure is the most important risk factor in breast cancer development. Estrogen reveals its effects in breast tissue with ER-α and ER-β. The clinicopathologic importance of ER-α has been known at the present time but the reports about ER-β is limited in literature. Twist-1 which is a transcription factor, has an important role in epithelial-mesenchymal transition and tumour invasion/metastasis, has an important role in breast carcinogenesis and is associated with poor prognosis, as it has already shown in the previous studies. We researched the relation between ER-β and Twist-1 expression with clinicopathologic parameters which include tumour grade, tumour localization, tumour size, lymph node status and hormonal status at 50 breast cancer patients who didn't have axillary lymph node metastasis (group 1) and 50 breast cancer patients who had axillary lymph node metastasis (group 2). The estrogen receptor-β was positive 63.4 % of breast cancer patients in primary tumor and in 89.9 % of normal breast tissue. We compared the expression of ER-β in primary tumour and lymph node metastasis. We found weak inter-rater agreement between primary and metatatic foci as regarding expression of ER-β (p=0.019). There was no association between nuclear expression of ER-β and lymph node status, tumour grade, tumour localization in all patients (p>0.05). In group 2, the number of patients who has grade 2 and grade 3 tumour and show more frequent nuclear ER-β expression (p= 0.03). Cytoplasmic ER-β expression is frequent in lymph node positive group (p=0.008). Twist-1 was positive in 80.3 % of all breast cancer patients and in 93.1% of normal breast tissue. In group 2, Twist-1 nuclear expression is frequent at right sided breast carcinomas (p=0.016). There was no significant difference between Twist-1 expression and other clinicopathologic parameters (p>0.05).