İnfrarenal abdominal aort anevrizmalarının değerlendirilmesinde MR görüntülemenin katkısı
Infrarenal abdominal aortic aneurysms evaluation of MR imaging contribution
- Tez No: 360291
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PARILDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Abdominal aort anevrizması, BT angiografi, Manyetik rezonans görüntüleme, Difüzyon ağırlıklı görüntüleme, Abdominal aortic aneurysm, CT angiography, Magnetic resonance imaging, Diffusion weighted imaging
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Abdominal aort anevrizmalarının tanı, tedavi planlaması ve takibinde manyetik rezonans görüntüleme (MRG) 'nin etkinliğinin ve anevrizma duvarındaki inflamasyon varlığının gösterilmesindeki katkısının 3.0 T MR sisteminde değerlendirilmesi. Gereç-Yöntem: Çalışmada Ocak 2010- Aralık 2013 tarihleri arasında abdominal aort anevrizması nedeniyle BTA ve Batın MR (nonkontrast) görüntüleri dijital radyoloji arşiv sisteminde (PACS) kayıtlı olan abdominal aort anevrizmalı 25 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Bu hastaların görüntüleme protokolünde multiplanar BTA (MIP, VRT) ve T1-A hızlı spin eko aksiyel, T2-A hızlı spin eko üç plan ve aksiyel difüzyon ağırlıklı görüntülerden oluşmaktaydı. BTA ve MR görüntülerinde anevrizma çapı, boyunçapı, boyun uzunluğu, iliak bifurkasyona uzaklık ve duvar kalınlığı parametreleri ölçüldü. Ayrıca difüzyon kısıtlanması saptanan ve saptanmayan anevrizma duvarlarından görünürdeki difüzyon katsayısı (ADC) haritaları üzerinden ölçümler yapıldı. Bulgular arasındaki ilişki SPSS 21.0 programı ile hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 25 hastanın (24 erkek, 1 kadın) yaş ortalaması 65.60±12.01'dir. Anevrizma etiyolojisinde 24 hastada ateroskleroz, 1 hastada ise vaskülit yer almaktaydı. Her iki tetkikte yapılan anevrizma çapı, boyun çapı, boyun uzunluğu ve iliak bifurkasyona uzaklık ölçümlerinde anlamlı farklılık bulunmadı. BTA ve MR ölçümlerinde güçlü korelasyon görüldü (r = 0.88- 0.96, ICC) Duvar kalınlığı ölçümlerinde anlamlı farklılık saptandı (p< 0.5). 25 hastada toplam 19 difüzyon kısıtlaması gösteren, 41 difüzyon kısıtlanması saptanmayan duvar değerlendirildi. Difüzyon kısıtlanması saptanan duvarların ADCort değerleri düşük bulundu. Ancak her iki grupta ADCort arasında anlamlı farklılık saptanmadı (Mann-Whitney Test; p> 0.5) Sonuç: Nonkontrast MRG stent-greft değerlendirmesinde güvenilir ve sensitif bir tetkiktir. DAG anevrizma duvarındaki ve perianevrizmal yumuşak dokulardaki inflamasyonu göstermede başarılı, kontrast madde kullanımı gerektirmeyen noninvazif bir tanısal yöntemdir. DAG'nin inflamatuar anevrizmalardaki rolünün daha iyi anlaşılması için inflamatuar anevrizmalı olgular içeren çalışmaların yapılması gerektiğini ve bulgularımızı destekleyebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the diagnosis, treatment planning and follow-up of abdominal aortic aneurysms and aneurysm wall inflammation in the effectiveness of the demonstration of the contribution with magnetic resonance imaging (MRI) in 3.0 T system. Materials-Method: In this study, January 2010 - December 2013 due to abdominal aortic aneurysm CTA and abdominal MR (nonenhanced) images of digital radiology archive system (PACS) were retrospectively evaluated 25 patients enrolled. The imaging protocol included multiplanar CTA (MIP, VRT), T1- weighted fast spin echo. Aneurysm diameter, aortic neck diameter, neck length, distance to the iliac bifurcation and the wall thickness was measured in CT and MR images. In addition, diffusion restriction detected and undetected aneurysm wall maps of the apparent diffusion coefficient (ADC ) measurements were carried out. Finding the relationship between was calculated by using the SPSS 21.0 software. Results: The average age of 25 patients (24 men, one women) included in the study was 68.94±9.46 years. Among the aneurysm etiology, there were 24 patients with atherosclerosis and 1 patients with vasculitis. No significant difference was found in aneurysm diameter, aortic neck diameter, neck length, distance to the iliac bifurcation in both modalities. CTA ve MR measurements skowed strong correlation (r = 0.88- 0.96, ICC). Wall thickness measurements revealed significant differences (p 0.5). Conclusion: Noncontrast MRI in the evaluation of stent-graft is a reliable and sensitive modality. DWI was successfull in showing inflammation in the soft tissue and in the wall of the aneurysm, non-invasive diagnostic method that does not require the use of contrast agents. Further studies with inflammatuar patients are needed to support our findings and to better define the role of DWI in the clinical management of inflammatuar aneurysyms.