İkinci ve üçüncü trimesterde serum haptoglobin düzeyinin maternal subklinik enfeksiyon ve preterm erken membran rüptürü ile ilişkisinin araştırılması
Second and third trimester serum maternal haptolobin level investigation with preterm prematur rupture of membran
- Tez No: 360331
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN DURUKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm eylem, EMR, haptoglobin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Preterm erken membran rüptürü tüm gebeliklerin yaklaşık % 3'ünü ilgilendiren multifaktoriel bir durumdur. Özellikle erken gebelik haftalarında etiyolojide genital yol enfeksiyonu önemli rol oynamaktadır1,2. Maternal kanda artmış sitokin düzeyleri (IL-6, CRP vb.) enfeksiyonun varlığı ile ilişkilidir. Ancak örnek toplama şekilleri, testlerin teknik özellikleri, laboratuarlar arası standartların olmaması yanlış pozitiflik oranlarını arttırarak tanı koymayı zorlaştırmaktadır4,6. Bu tez çalışması 2012 yılı eylül - aralık ayları arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Hastanesine yatırılan ve 25-36. gebelik haftası arasında toplam 60 gebede yapıldı. Preterm erken membran rüptürü grubuna 30 gebe alındı. Kontrol grubu olarak, gebelik kontrol muayenesine gelen sağlıklı, yakınması olmayan 25-36. gebelik haftasındaki 30 gebe çalışmaya alındı. Bu çalışmada, bir akut faz reaktanı olan haptoglobinin preterm erken membran rüptürü olan ve kontrol grubu olarak benzer gestasyonel haftalardaki sağlıklı gebelerde maternal serum düzeyine bakıldı. Preterm erken membran rüptürü olgularında haptoglobin düzeyinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu bulundu. Haptoglobin seviyesinin PPROM gelişmesi için bağımsız bir prediktör olduğu tespit edildi. Eşik değer olarak haptoglobin için 94,5 mg/dL seviyesinin PPROM gelişmesini %80'lik bir sensitivite ve spesifisite ile predikte edeceği gösterildi. 1. Normal gebeliklerde gebelik haftası ilerledikçe haptoglobin düzeyi azalma eğilimindedir. Bakteriyel enfeksiyonların yüksek sıklıkta eşlik ettiği preterm erken membran rüptüründe akut faz reaktanı olarak yükselmektedir. 2. Çalışmadan elde edilen veriler enfeksiyon ve enflamatuar süreçte yükselen bu akut faz reaktanının preterm erken membran rüptürünün izleminde kullanılabileceğini destekler niteliktedir. Ancak serum haptoglobin düzeyinin enfeksiyon durumunu göstermedeki etkinliğini değerlendirmek için daha geniş çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Preterm premature rupture of membranes (PPROM) is a multifactorial condition which is related to 3 percent of all pregnancies. In early gestational weeks, genital tract infections play major role in the etiology1,2. Increased cytokine levels (IL-6, CRP, WBC, erythrocyte sedimentation rate) in the maternal blood are related to presence of infection. Sample collection patterns, technical specifications of the laboratory tests, absence of inter-laboratory standards complicate the diagnosis via increasing false positive rates4,6. This study was conducted on hospitalized 60 pregnant patients between 25-36 gestational weeks in High Risk Pregnancy Clinic of Dr. Sami Ulus Maternity Hospital from September-December 2012. Preterm rupture of membrane group recruited 30 patients, and control group recruited 30 pregnant patients who were healthy and regularly attended their antenatal visits between 25th-36th gestational weeks. In the study, beside routinely measured CRP and IL-6 levels, we measured in the study the maternal serum levels of haptoglobin of patients with PPROM and of healthy pregnant controls similar in gestational weeks. Haptoglobin levels of the PPROM patients were significantly higher than healthy contols. Other acute phase reactants and parameters used in prediction of infection were correlated with haptoglobin.