Kayseri ilinde ayva (cydonia oblanga mill.) seleksiyonu
Quince selection in Kayseri province
  1. Tez No: 360623
  2. Yazar: AYŞE ÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Cydonia oblanga Mill, seleksiyon ıslahı, tartılı derecelendirme, verim, Kayseri, Cydonia oblanga, selection breeding, weighted ranking, yield
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
KAYSERİ İLİNDE AYVA (Cydonia oblanga Mill.) SELEKSİYONU Ayşe ÇİL Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, ŞUBAT 2014 Danışman: Doç. Dr. Aydın UZUN ÖZET Kayseri yöresinde şimdiye kadar ayva (Cydonia oblanga Mill.) seleksiyonu ile ilgili bir çalışma yapılmamış olup, 2011-2013 yılları arasında yapılan bu çalışma ile tohumdan yetişmiş farklı genetik yapılardan oluştuğu varsayılan ayva popülasyonları incelenmiştir. İlk seleksiyon aşamasında meyvesi fazla albenisi yüksek 35 tipten 2011 ve 2012 sezonunda örnekler alınmıştır. Bu örneklerde meyve boyu, meyve eni, meyve ağırlığı, SÇKM, sertlik, tüylülük, asitlik, şekil, parlaklık gibi özellikler incelenmiştir. Kriter olarak 6 özellik ( verim, meyve ağırlığı, kabuk rengi, sertlik, SÇKM/asit, tüylülük) kullanılıp Tartılı Derecelendirme uygulanmıştır. Bu derecelendirmede yüksek verimli, bölge koşullarına iyi adapte olmuş ve kaliteli 5 ayva tipi ( 1, 11, 15, 16, 17 nolu tipler) belirlenmiştir. Bu çalışmada belirlenen yeni tipler ile ülkemiz ayva yetiştiriciliğine olumlu katkılar ve yeni alternatifler sunulabilir.
Özet (Çeviri)
QUINCE SELECTION IN KAYSERI PROVINCE Ayşe ÇİL Erciyes University, Institute of Science M.Sc. Thesis, February 2014 Supervisor: Doç. Dr. Aydın UZUN ABSTRACT In this study carried out between 2011-2013 quince populations consist of chance seedlings were investigated in Kayseri province where no study was conducted on quince selection. Fruit samples of 35 quince types superior for yield and fruit characteristics were collected for two years. Fruit height, fruit width, fruit weight, total soluble solids, hardnesss, hairiness, acidity, shape and rind color were determined in fruit samples. Weighted Ranking Method was applicated fors ix characters ( yield, fruit weight, rind color, hardness, TSS/acidity, hairiness ). With this method, five types were investigated for high yield and well adopted to ecological conditions. This study may presente new alternatives and contributions to Turkey quince production.