Nikel alüminyum bronzun sürtünme karıştırma kaynak yöntemiyle birleştirilebilirliğinin incelenmesi
The investigation of the weldability of nickel aluminium bronze by friction stir welding
  1. Tez No: 360851
  2. Yazar: ERHAN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK KÜÇÜKÖMEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme Karıştırma Kaynağı, Nikel Alüminyum Bronz, Karıştırma Şiddeti, Mikroyapı, Mekanik Özellikler, Friction Stir Welding, Nickel Aluminium Bronze, Stirring Intensity, Microstructure, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada nikel alüminyum bronzun (NAB) sürtünme karıştırma kaynak yöntemi (SKK) ile farklı parametreler altında birleştirilerek kullanılan parametrelerin etkinliğini belirlemek amaçlanmıştır. SKK uygulamasından önce üç farklı takım dönme hızı, 3 farklı takım ilerleme hızı ve 3 farklı takım baskı kuvveti belirlenerek toplam 21 adet deney yapılmıştır. Birleştirilen numunelere çekme, darbe ve mikrosertlik testleri uygulanmış, görsel ve mikroyapısal olarak kaynak yapıları incelenmiştir. Bütün birleştirmelerde karıştırma bölgesi içerisinde tane incelmesi gözlenmiştir. SKK süresince aşırı plastik deformasyon ve eşzamanlı yeniden kristalleşme ile içyapı daha homojen bir dağılım sergilemiştir. Temel malzeme içerisinde görülen alfa anayapısı içerisindeki geniş küresel κII çökelti fazlarının hem dinamik yeniden kristalleşen bölge hem de termomekanik olarak etkilenmiş bölge içerisinde daha küçük parçacıklar şeklinde oluştuğu gözlenmiştir. Kaynak bölgesinin mukavemet değerlerinin ana malzemeye göre daha yüksek değerlere ulaştığı belirlenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonunda kaynak yapısının özelliklerine etki eden en önemli parametrelerin sırası ile takım baskı kuvveti, takım ilerleme hızı ve takım devir sayısına bağlı olarak karıştırma şiddetinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the aim was to determine the parameter's affects in friction stir welding of nickel aluminium bronze by using different parameters. Before starting FSW application, 3 different tool spindle speeds, 3 different tool advance speeds and 3 different tool press forces was determined. In addition, 21 different experiment were carried out. The joined samples were investigated by the methods of tensile test, impact test, micro hardness, micro and macro structural observation. A grain refinement within the stir zone was observed in all the joint produced as well as a more homogeneous distribution of the particles, due to the excessive plastic deformation and simultaneous recrystallization taking place during FSW. Large globular κII particles observed in alpha matrix in the base material were broken up into smaller particles and distributed within both DXZ and TMAZ regions of the joints. Strength values of welding zone according to the base material has been found to reach a higher value. As a result, the most important parameter which affects the welding more is tool press force. The tool advance speed and stirring intensity come after respectively.