Cupressus atlantica Gaussen ve Cupressus sempervirens L. uçucu yağlarının kimyasal içerikleri ve bazı biyolojik özellikleri
Chemical composition and some biological properties of essential oils of Cupressus atlantica Gaussen and Cupressus sempervirens L.
- Tez No: 360969
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN DIĞRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cupressus sempervirens, Cupressus atlantica, essential oils, antimicrobial activity, antioxidant, flavonoid, chemical composition
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Cupressus sempervirens ve Cupressus atlantica uçucu yağlarının kimyasal bileşenleri, antimikrobiyal etkileri, flavonoid içeriği ve antioksidan özellikleri araştırılmıştır. Uçucu yağların kimyasal bileşenleri GC/MS cihazı ile tespit edilmiştir. Uçucu yağların antimikrobiyal etkileri disk difüzyon yöntemi ile Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ve Enterobacter aerogenes bakterileri ile Candida albicans, Saccharomyces cereviciae ve Yarrowia lipolytica mantarları kullanılarak belirlenmiştir. Antioksidan özellikler ise DPPH yöntemi ile, flavonoid içerikleri ise HPLC cihazı ile tespit edilmiştir. Tüm bitki uçucu yağ örneklerinin antibakteriyel etkisinin antifungal aktiviteye göre daha güçlü olduğu görülmüştür. Özellikle P.aeruginosa'ya karşı en etkili olan uçucu yağ sonbaharda toplanan C. sempervirens yaprak (71±0.70 mm inhibisyon zonu) olmuştur. İlkbahar mevsiminde toplanan C.sempervirens yaprak uçucu yağının E. aerogenes bakterisinin gelişmesini önemli ölçüde inhibe etmiştir (67±1.41 mm). Kış mevsiminde toplanan örneklerin antimikrobiyal aktivitesinin diğer mevsimlere göre daha az etki gösterdiği de belirlenmiştir. C. atlantica (yaprak) ve C. sempervirens (meyve)'in metanol ekstraktının Y. lipolytica'nın gelişmesini önemli ölçüde engellediği tespit edilmiştir (31±1.41 mm inhibisyon zonu). C. sempervirens meyve ekstraktının DPPH radikal temizleme aktivitesi (%97.901), α-tokoferol (%92,991) aktivitesinden daha yüksek bulunmuştur. Çalışmada kullanılan örneklerin antioksidan aktivite sıralaması C. sempervirens (meyve)> C. atlantica (yaprak)> C. atlantica (meyve)> α-tokoferol> C. sempervirens (yaprak) şeklinde gerçekleşmiştir. Flavonoid içerik analizlerinde rutin, morin, mirisetin, resveratrol, kamferol, naringin ve kuersetin bileşenleri bulunmuştur. Özellikle C. sempervirens yapraklarda en fazla rutin (456.6 µg/g) olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Cupressus sempervirens, Cupressus atlantica, uçucu yağ, antimikrobiyal aktivite, antioksidan, flavonoid, kimyasal içerik.
Özet (Çeviri)
In this study, chemical composition, antimicrobial activity, flavonoid contents and antioxidant activity of Cupressus sempervirens and Cupressus atlantica essential oils were investigated. Chemical components of essential oils were detected by GC/MS. The antimicrobial activity of essential oils was determined on Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ve Enterobacter aerogenes bacteria and Candida albicans, Saccharomyces cereviciae ve Yarrowia lipolytica fungi using disc diffusion method. Antioxidant activity was assessed by DPPH method and flavonoid contents were analysed by using HPLC device. The essential oils of C. sempervirens leaves collected in autumn demonstrated strong inhibition activity against P. aeruginosa. The essential oils of C. sempervirens leaves collected in spring showed a significant inhibition activity against E. aerogenes bacterial strains. Antimicrobial activity of the samples gathered in winter showed weaker activity than those of the samples collected in other seasons. The plant extracts, greater inhibitory activity against Y. lipolytica was possessed by methanolic extracts of C. atlantica leaves and C. atlantica cones. Antibacterial activity of all samples was found more powerful than antifungal activity. DPPH radical scavenging activity of C. sempervirens cones was found higher than that of α-tokoferol. The antioxidant activity values of the samples in this study decreased in the order C. sempervirens (cones)> C. atlantica (leaves)> C. atlantica (cones)> α-tokoferol> C. sempervirens (leaves). Flavonoid components of the extract were characterised as rutin, morin, myricetin, resveratrol, camferol, naringin and quercetin. The main component of C. sempervirens leaves was rutin.