Using spread spectrum coded pings in active sonar technology
Aktif sonar sistemlerinde yayılı izge tekniği ile kodlanmış işaretlerin kullanımı
  1. Tez No: 360996
  2. Yazar: YASİN KUMRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef Tespiti ve Yerinin Saptanması, Örtülü Sistem, Doğrudan Dizili Yayılı İzge (DDYİ), Maksimal Uzunluklu Diziler, Tek Ton Darbe, İşaret Gürültü Oranı, İşaret etkileşim oranı, Target Detection and Localization, Covertness, Direct Sequence Spread Spectrum Modulation (DSSS), Maximal Length Sequences, Tone Burst Pulse, SNR, SINAD
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezde, kodlanmış işaretlerin aktif sonar sistemlerindeki performansı ile örtülü ve çevreye duyarlı sonar sistemlerine sahip olabilme olasılığı incelenmektedir. Düşük tespit edilme olasılığı ve iyi bir performans elde edebilmek için yayılı izge işaretleri kullanılmıştır. Uzunluğu 7 çip dizi uzunluğundan 127 çip dizi uzunluğuna kadar değişen, çip türü maksimal olan, doğrudan dizili yayılı izge modülasyon (DDYİ) yöntemi ile kodlanmış işaretler ile referans sinyali olarak kullanılan tek ton darbeler yayılı izge işaretleri olarak kullanılmıştır. Tek ton darbelerin uzunluğu çok yollu yayılımdan dolayı sınırsız bir şekilde artırılamaz. Hedefin tespiti, yerinin saptanması problemi ve çip türü maksimal olan kodlanmış sinyallerin birbirleriyle olan benzerlikleri de incelenmiştir. Hedefin tespiti ve yerinin saptanmasında, işaret gürültü oranı ve kodlanarak farklı sektörlere gönderilen işaretlerin birbirleriyle etkileşimi önemli paremetrelerdir. Çip dizi uzunluğu artırıldıkça, işaret gürültü oranı ve işaret etkileşim oranı artmaktadır. İşaret etkileşim oranındaki değişim, kullanılan maksimal çip türünün korelasyon özelliğinden dolayı, çok az ölçülmektedir.
Özet (Çeviri)
Performance of coded signals in active Sound Navigation and Ranging (SONAR) technology is studied in this work. In this work, the possibility of having covertness and environment friendliness in SONAR systems is investigated. Spread spectrum ping signal is considered to achieve low probability of detection and interception, while maintaining good performance. Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS) coded transmitted signals having a sequence type of maximal with lengths from 7 chips to 127 chips and tone burst pulse having single length as a reference signal are used as spread spectrum ping signal. The length of the tone burst pulse can not be increased indefinitely because of the multipath propagation. The problem of detection and localization of the targets and the cross correlation properties of the maximal length sequences are investigated as well. The Signal to Noise Ratio (SNR) and Signal to Interference and Distortion ratio (SINAD) are important parameters in detection and localization of the targets. It is found that as the number of chip length increases, the SNR and SINAD increase but the improvement of the SINAD is comparatively less because of the cross correlation properties of the maximal length sequences.